Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Abaküs Mental Aritmetik Oyunları’nın birincisi 7 yaşındaki Ekin Demirkan oldu. Yarışmaya Van’dan katılan küçük Ekin, 3 basamaklı 25 sayıyı 0.7 saniyede zihinden toplayarak, Dünya Çocuk Rekorları’na girmeyi başardı.

Türkiye Abaküs Mental Aritmetik (TAMADER) Organizasyonu ve Mental Aritmetik (MENAR) ana sponsorluğunda dün Akatlar Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte 420 çocukla abaküs mental aritmetik rekoru kırıldı.

Türkiye’nin dört bir köşesinden MENAR eğitim programını başarıyla tamamlamış ve şubelerindeki elemeleri geçmiş küçük dahiler, matematikteki hünerlerini sergilemek üzere TAMADER’in düzenlediği 3. Geleneksel Abaküs Mental Aritmetik Oyunları’nda buluştu. 

Bu yıl 3’üncüsü yapılan Türkiye Abaküs Mental Aritmetik Oyunları kapsamında 150 çocukla aynı anda abaküs mental aritmetik işlem rekoru kırıldı. Türkiye ’nin dört bir yanından gelen çocuklar, 0.7 saniyede tek basamaklı 15 sayıyla işlem yaptılar. Prof.Dr. Orhan Kural ’ın Rekor Tescil ve Hakem Heyeti Başkanlığında gerçekleşen etkinlikte ikinci rekor denemesine ise yarışmaya Van’dan katılan 7 yaşındaki Ekin Demirkan’ın performansı dikkat çekti. 

7 yaşında rekor kırdı

Sayıları doğru bir şekilde toplayan minik Ekin, böylelikle Dünya Çocuk Rekorları kapsamında 3 basamaklı 25 sayıyı 700 milisaniyede zihinden işlem yaparak çözme rekorunu kırdı. 4 yıldır Van’da yaşadıklarını söyleyen Ekin’in annesi Serap, babası Tarık Demirkan, çocukları Ekin’in gösterisi karşısında gözyaşlarına hakim olamadı. Baba Tarık Demirkan, şöyle konuştu, ”Ekin’in anasınıfı döneminden beri sayılara çok ilgisi vardı. Öğretmeni oğlumuzun mental aritmetik eğitimi alması konusunda bize yardımcı oldu. 2 yıldır eğitim alıyor. Depremde okulu yıkıldığı için annesiyle bir süre Balıkesir’de kaldılar. Oradayken mental aritmatik eğitimini bırakmadı, internet üzerinden çalıştı. Mental aritmetikle sadece işlem yapmıyor, problem çözme yeteneği de gelişti. Hesap yaparken aynı anda sohbet de ediyor, sizinle konuşuyor. Oğlum bize bugün en büyük hediyeyi verdi. Gururların en büyüğünü yaşattı.” 

Mental Aritmetik Nedir?

Dünyada birçok ülkede uygulanan ve Türkiye ’de 2008 yılından bu yana faaliyete geçen Mental Aritmetik (MENAR) eğitimi okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklarda uyum, algılama ve öğrenme yeteneğini arttıran bir eğitim programı. MENAR eğitimi 2 yıllık bir zaman dilimini kapsıyor. Çocuklar 10’ar kişilik sınıflarda haftada 1 gün 3 saat eğitim görüyorlar. Kullandıkları tek araç ise üzerinde işlem yapılabilen 5 boncuk dizilimli abaküsleri. MENAR öğrencileri ilk yıl abaküsün sistematiğini tanıyorlar, bir süre sonra abaküsün imajını zihinlerine yerleştirerek, boncuk hareketleriyle zihinden 4 işlem yapma becerisi kazanıyorlar.