İstihbarat Dairesi Başkanı Akyürek"in mahkemeye gönderdiği yazıyla, Orhan Özbaş, Turan Meral ve Kaan Gerçek"in Hrant Dink"in katili Ogün Samast"ı otogarda karşıladığı ortaya çıktı. Yazı, Samast"ın cinayet öncesi polisce izlendiği iddialarını güçlendirdi

Avukat Bahri Belen"in, Hrant Dink öldüren Ogün Samast"ın cinayeti işlemeden önce polis tarafından takip edildiği iddiasına dayanak olarak gösterdiği İstihbarat Dairesi Başkanlığı yazısı ortaya çıktı. Soruşturmanın başından bu yana Ogün Samast"ın, 17 Ocak 2007 günü İstanbul"a geldiği ve tek başına Bayrampaşa"daki dayısının evine gittiği daha sonra da arkadaşıyla buluşup gezdiği biliniyordu. Ancak İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek"in, görevden alınmadan 20 gün önce, 16 Ekim 2009 tarihinde mahkemeye gönderdiği yazıda üç arkadaşının Ogün Samast"ı “İstanbul"a geldiğinde Otogar"da karşıladığı” ifade ediliyor.
19 Ocak 2007 günü öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak Nisan 2007 tarihinde açılan davanın hiç bir aşamasında bilinmeyen ve mahkemeye gönderilmeyen bu ayrıntı Akyürek"in İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"ne “gizli” ibareyle gönderdiği yazıyla ortaya çıktı.

İsimleri verdi
Yazıda şu görüşlere yer veriliyor:
“Bahse konu şahsı (Hrant Dink) öldüren Ogün Samast isimli şahsı İstanbul"a geldiğinde otogarda karşılayan Orhan Özbaş, Turan Meral, Kaan Gerçek isimli şahısların sorgulama işlemlerine başlandığı, suikastte kullanılan mermileri temin eden Salih Hacısalihoğlu isimli şahsın tutuklanıp ilimiz (İstanbul) özel tip cezaevine konulduğunu, Trabzon ilinde yakalanan Coşkun Iğcı isimli şahsın yakalanarak ilimize (İstanbul) gönderildiği ve ilimiz cumhuriyet başsavcılığınca serbest bırakıldığı, 31-01-2007 tarihinde TEM şube müdürlüğümüze gelerek bilgi vermek istemesi üzerine bilgi alma tutanağı yapıldığı...”

"Tuncel söyledi"
Dink ailesinin avukatı Bahri Belen, yaptığı bu açıklamanın ardından, tetikçi Ogün Samast adının Trabzon Emniyet"i tarafından bilindiğine dair bir başka açıklama yaptı:
“Duruşmaların başından beri polis muhbiri Erhan Tuncel, bizim sorularımıza cevap vermeyeceğini beyan etti ve hiç bir sorumuza karşılık vermedi. Ancak neden bilmiyorum son duruşmada sorularımıza cevap vereceğini söyledi. Ben sorularımı yöneltirken "Ogün Samast"ın adını Trabzon Emniyet"e verdin mi?" diye sorduğumda "Evet verdim "dedi. Bir yandan Ramazan Akyürek imzalı rapor diğer yandan Erhan Tuncel"in mahkemedeki açıklaması, katil Ogün Samast isminin cinayetten önce bilindiğini hatta takip edildiğini gösteriyor” dedi.

Samast otogarı söylemedi
Dink"i öldüren Ogün Samast, 23 Ocak 2007"de İstanbul Cumhuriyet Savcılığı"na verdiği ifadede İstanbul"a gelişini ve sonrasını şöyle anlatmıştı:
17.01.2007 günü sabah saat 08.00 sıralarında Esenler otogarında otobüsten indim. Otogara yakın bir yerde oturan Turhan(Meral) dayıma gittim. Dayılarımla biraz görüştükten sonra Orhan(Özbaş) isimli arkadaşımı telefonla arayarak onunla buluştum. Orhan babasının arabasıyla araçta arkadaşları olduğu halde Bayrampaşa"da bulunan Adapark"ın önünden aldı 19.00 sıralarında tekrar dayımın evine döndüm.”