İstanbul’da 9 bin 251 hektar büyüklüğünde satışa hazır 2B arazisi tespit edildi. 2B arazilerinin piyasada değeri üzerinden satılması halinde devletin kasasına toplam 16,2 milyar lira girecek.  Yılan hikayesine dönen 2B arazilerinin tespiti ve satış sürecinde sona yaklaşıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "taşı toprağı altın" olan İstanbul’da tam 9 bin 251 hektar büyüklüğünde satışa uygun 2B arazisi tespit etti.
 
Türkiye'nin röntgeni
 
Orman vasfını kaybetmiş arazilerin (2B) kullanıcılarına belli şartlarla satılmasını düzenleyecek yasa çalışması devam ederken, illerdeki sahipli ya da sahipsiz tüm 2B arazileri ile bunların değer tespitlerine ilişkin çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Milli Emlak ve defterdarlıklar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarda Türkiye’nin adeta "2B röntgeni" çekildi.
 
66 bin 720 parsel
 
BUGÜN’ün edindiği bilgilere göre, yapılan kadastro ve güncelleme çalışmaları sonucunda sadece İstanbul’da toplam 9 bin 251 hektar yüzölçümüne sahip 2B arazisi tespit edildi. İstanbul’un 17 ilçesinde tek tek belirlenen 2B arazilerinin toplam parsel sayısı 66 bin 720 adet olarak kayda geçirildi. Yapılan hesaplamalara göre, İstanbul’daki 2B arazilerinin piyasa değeri üzerinden satılması halinde devletin kasasına 16 milyar 200 milyon lira kaynak girecek. Bu arazilerin emlak vergisi değeri üzerinden ise 2,2 milyar liralık bir değeri ifade ettiği öğrenildi. 
 
Hemen satılabilir yerler çok
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan tespitlere göre, söz konusu 9 bin 251 hektar alanın herhangi bir kullanıcısı bulunmayan 2 bin 704 hektarlık bölümü başta TOKİ olmak üzere kamu kurumlarına öncelikli olarak tahsis edilecek. Bu araziler üzerinde TOKİ ev ya da diğer kentsel projelerini, diğer kamu kurumları da "çılgın proje"ler de dahil kente yönelik projelerini uygulayacak. 9 bin 251 hektarın bin 429 hektarlık bölümü ise henüz davası devam eden arazilerden oluşuyor. Bakanlık, kamu öncelikli ve davalı araziler hariç 5 bin 118 hektarın sorunsuz bir şekilde ve "hemen" satılabileceği tespitini yaptı.