Kemal Gümüş'ün haberi

Balyoz delil klasörlerinden çıkan bir belge 28 Şubat’ın aktörlerinin insanlara bakışını özetliyor. Belgede suç işleyen bir subay için “Etkinliklere katılır, alkol alır, eşinin başı açıktır. Temize çıkarılması uygundur” deniliyor.

‘28 Şubat süreci’ olarak bilinen dönemde TSK’da hakkında disiplin soruşturması olan bazı subayların ‘alkol kullanmaları’ ve ‘eşlerinin başlarının açık olması’ gibi nitelikleri belirtilerek ‘temize çıkarıldığı’ ortaya çıktı. 3. Balyoz iddianamesinin ek delil klasörlerinden çıkan ‘Eleman/Güvenilir Kaynak Listesi’ isimli belgede 19 subay yer aldığı, ‘Takip-Kontrol altında tutulan Personel İlerleme Raporunda’ ise çok sayıda subayın kişisel bilgileri ve fişlemelerinin yer aldığı iddia edildi.

‘Temize çıkarılması uygundur’

Hakkında rapor tutulan subaylara ilişkin, şu ifadelerin yer aldığı iddia edildi: “Atatürk İlke ve inkılaplarına bağlı. Sosyal etkinliklere katılır, alkol kullanır. Eşinin başı açıktır, mevsim şartlarına uygun soğuk havalarda atkı/şal kullanır. Çalışkan ve disiplinli bir astsubaydır. Temize çıkarılması uygundur.” Balyoz klasörlerinden 1. DVD’deki ve Genelkurmay’a sunulmak üzere hazırlandığı öne sürülen dosyada, subayların dindar, muhafazakar, sol örgütlere üye şeklinde fişlendiği belirtiliyor. Savcılığa 13 Mayıs 1999’da gönderildiği belirlenen bir ihbar mektubunda bazı subayların sol örgütlerle bağlantılarının olduğu anlatılıyor ve isimleri veriliyordu. 

‘Subaylar kaos için kullanıldı’

Balyoz klasörlerinde ‘Soleylem2003’ isimli belge içinde Subay İ.Y. için hazırlanan fişleme dosyasında “DHKP-C’deki irtibatlarını kullanarak örgütün karşıt görüşlü grup ve topluluk üzerinde etkin eylem hazırlığı içinde olduğu ancak yönlendirme ile eylemlerin başka mahallere kaydırılabileceği” şeklinde ifadeler yer alıyor. İhbar mektubunda ise İ.Y için, “T.V.A kontrolünde, sol bağlantıları güçlü” ifadeleri yer alıyordu. Söz konusu şahıslar ile ilgili belgeleri inceleyen savcılık, subayların sol örgütler ile irtibatlı olduğu ancak bu  bağlı bulunduğu birimlerce kaos/kargaşa çıkarmak amacı ile kullandığını iddia etti. Aynı diskte “Genelkurmay Başkanı Takdimi” isimli klasörde tüm STK ve cemaatleri takip edip fişleyecek Deniz Kuvvetleri’nde görevli subayların listesi bulundu. 

Star