Anne Aysel Yukarıgöz, “Mektubu alana kadar ölmedim. Yarglanmalarını görene kadar da ölmeyeceğim” dedi.
12 Eylül Darbesi"nin ardından idam edilen Ramazan Yukarıgöz"ün annesine son mektubu 26 yıl sonra teslim edildi. Yukarıgöz"ün "şerefli yaşadım, öleceğim" dediği mektup sakıncalı bulunmuş

12 Eylül 1980 Darbesi"nin ardından idam edilen Ramazan Yukarıgöz"ün idamından önce ailesine yazdığı son mektubu, 26 yıl sonra annesine teslim edildi.
Devrimci 78"liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, dün konuyla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Sümbüloğlu, 12 Eylül döneminde “Üçüncü Yol” davasından yargılanarak idam edilen Ramazan Yukarıgöz, Mehmet Kanbur, Erdoğan Yazgan ve Ömer Yazgan"ın idamlarından önce ailelerine yazdığı mektupların, sakıncalı görülerek ailelere teslim edilmediğini söyledi. Mektupların Genelkurmay Başkanlığı arşivinde saklandığını kaydeden Sümbüloğlu, 2.5 yıl uğraştıklarını, Ömer Yazgan"ın mektubunun 2006"da ailesine teslim edildiğini belirtti. Sümbüloğlu, Kanbur ile Erdoğan Yazgan"ın mektuplarının asıllarını ise henüz alamadıklarını söyledi.
Toplantıda, Yukarıgöz ve Erdoğan Yazgan"ın ailelerine, Mehmet Kanbur"un ise eşine idamlarından önce yazdığı son mektuplar okundu. Yukarıgöz"ün son mektubunun aslı, annesi Aysel Yukarıgöz"e teslim edildi.

"Ölmedim, ölmeyeceğim"
Aysel Yukarıgöz, “Bu mektubu alana kadar ölmedim. Bunu yapanların yargılanmasını görene kadar da ölmeyeceğim. Benim yavrum kimseyi ele vermedi, onuruyla geldi, onuruyla gitti” dedi.
Ramazan Yukarıgöz"ün kardeşi Yılmaz Yukarıgöz de mektupların ailelere verilmemesinin insan hakları gasbı olduğunu vurguladı.
Ergenekon soruşturması kapsamında “darbe yapacağı” iddiasıyla bazı generallerin yargılandığını kaydeden Yukarıgöz, 12 Eylül"de darbeyi gerçekleştirenlerin ise yargılanmadığını belirtti.

"Değerli anama..."
Ramazan Yukarıgöz, “Değerli anama” başlığıyla kaleme aldığı mektubunda, şunları dile getirdi:
“Beni cezaevinde, dışarıda ve her zaman her yerde yanımda olarak hiçbir zaman yalnız bırakmadın. Sana olan borcum asla ödenmez. Burada şereflice yaşayıp şereflice ölerek sana olan borcumun bir kısmını ödemek istiyorum. Seni her zaman canından çok seven oğlun...”
12 Eylül"ün ardından Gölcük Donanma Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi"nde Üçüncü Yol davasında yargılanan Ömer Yazgan, Mehmet Kanbur, Ramazan Yukarıgöz ve Erdoğan Yazgan, 20 Nisan 1981"de yapılan duruşmada idam cezasına çarptırılmış, dört genç de 29 Ocak 1983"te idam edilmişti.

MİLLİYET