Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karaman, Antalya'da tekstil atölyesinin yemekhanesinde gaz sıkışması sonucu meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği patlamada en büyük hatanın ölenlerden biri tarafından elektrik düğmesine basılması olduğunu söyledi. Karaman, “İçeride 3 kişi var. En olmayacak şeyi yapmışlar” dedi.


Patlamanın güvenlik kamerası görüntülerini yorumlayan Şube Başkanı Mustafa Karaman, 3 Haziran Çarşamba günü saat 08.30'da meydana gelen patlama öncesi atölye yemekhanesinde gaz sızıntısı olduğunun belirlendiğini söyledi.

Karaman şöyle konuştu:
“İçeriye giren işçi Aziz Demircioğlu, gaz kokusunu fark etmiş. Çünkü lambaları yakmamış. Eline aldığı fenerle çevreyi aydınlatıyor. Yavaş hareket ediyor. Bir yandan da dahili telefonla birilerine haber veriyor. Bu sırada içeriye muhasebeci Tuğba Anak ve tesisatçı Faik Aslan giriyor. Demircioğlu'nun elindeki fenerin patlamaya neden olmaması da ayrı bir şans tabii. Çünkü, ortamda ayakkabıların yere vurması, cep telefonun çalması ve hatta elbiselerin birbirine sürtmesi bile patlamayı tetikleyebilirdi. Gaz sızıntısının yüksek boyutta olduğu yemekhanede Faik Aslan, lambanın duvardaki anahtarına yöneliyor. Bunu fark eden Demircioğlu uyarmaya çalışıyor fakat zaman kalmadan patlama oluyor. Bu kazada oksijenle birleşen gazın patlaması, elektrik anahtarının açılması nedeniyle yaşanmıştır.”


ZİNCİRLEME İHMAL VAR


Gaz sızıntısının fark edilmesi üzerine, kişilerin ortamı havalandırıp, gaz sızıntısına neden olan sanayi tüpünü kapatması gerektiğini ifade eden Karaman, “Ama maalesef hiç yapılmaması gereken şey yapılmış ve elektrik anahtarı açılmıştır” dedi. Karaman, patlamanın yaşandığı yerde ikinci büyük hatanın ise tüpün kapalı ortamda bulunması olduğunu söyledi. Bu konuda tüp dağıtımı yapan firmaların kusurlu olduğunu kaydeden Mustafa Karaman, “Bu konuda yasa ve yönetmelik son derece açık. Firmalar uygun olmayan yerlere tüp takamaz. Burada zincirleme bir ihmal var” diye konuştu.


GAZ ALARM SİSTEMİ YOK


Şube Başkanı Karaman, tekstil atöylesinin yemekhanesinde gaz alarm ve algılama sistemi kurulmuş olması halinde böyle bir facianın yaşanmayacağını ifade etti. Şube olarak olay yerinde yaptıkları inceleme sonucunda yemekhaneye kurulacak gaz algılama ve alarm sisteminin maliyetinin 250 TL'yi geçmeyeceğini ifade eden Karaman, “Çok basit bir mekanizmaya dayalı bu sistem kurulmuş olsaydı, bugün hayatını kaybeden üç kişi hala yaşıyor olacaktı” dedi.


İsmetpaşa Caddesi'ndeki Seher Yerebakan İşhanı'nın birinci katındaki tekstil atölyesinin yemekhanesinde, tüpgaz patlaması sonrasında çıkan yangında muhasebeci 22 yaşındaki Tuğba Anak, 60 yaşındaki işçi Aziz Demircioğlu ve su tesisatçısı aynı yaştaki Faik Aslan yaşamını yitirmiş, işhanı kapıcısı 62 yaşındaki Mustafa Kınay ise yaralanmıştı.