Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 14 başlıkta toplam 250 milyar liralık kredinin detayını paylaşan Bakan Nebati, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra işverene verilecek kıdem tazminatı desteğine de değindi.

Buna göre, işverenlere 6 ay ödemesiz 36 aya kadar vade ve düşük faiz imkanı sunulacak. EYT kredisinin toplam tutarı 25 milyar lira olacak. Para, işletmenin hesabına girmeden direkt EYT’den emekli olan çalışana yatacak. Bu uygulamaya göre kıdem tazminatı emeklinin hesabına toplu olarak yatmış olacak.

AMAÇ DIŞI KULLANILAMAYACAK

Destek paketlerinde ödemesiz dönem imkanının yanı sıra kefalet oranının asgari yüzde 70 olarak uygulanacağına dikkati çeken Nebati, “Fatura ile belgelendirme sürecinin düzgün işletilmemesi ve refinansman gibi durumlarda kredi verenlere yaptırım uygulayacağız. Amaç dışı kullanıma kesinlikle izin vermeyeceğiz ve bunun için gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçınmayacağız. Kullandırılan kredilere ilişkin tüm harcamaların, Finansal Kurumlar Birliği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi ve Katılım Bankaları Birliği Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi ile entegre edilmesi sayesinde ödemelerin doğrudan satıcılara yapılmasını sağlayacağız” dedi. ‘

'KARA LİSTE’ DEVREYE GİRECEK

Bakan Nebati açıklamasının devamında şunları söyledi: “Sunduğumuz kredi ve kefalet imkanının amaç dışı kullanılması başta olmak üzere sahte fatura ile belgelendirme, gerçeğe aykırı beyan, kredi ile döviz alınması ve bu kredi ile aynı bankadaki geçmiş kredi borçlarının kapatılması durumlarında affetmiyoruz. Bu durumlar için kara liste uygulamasını hayata geçirdik. Daha açık söylemek gerekirse, bu durumları tespit ettiğimiz firmaların Hazine Destekli Kefalet Sisteminden artık yararlanması söz konusu olmayacaktır. Ayrıca fatura ile belgelendirme sürecinin düzgün işletilmemesi ve refinansman gibi durumlarda kredi verenlere de yaptırım uygulayacağız.”

İŞTE KALEM KALEM KREDİ DESTEK PAKETLERİ

1-İşletme Giderleri Destek Paketi (kefalet limiti 35 milyar TL) ile işletmelerimizin maaş ve kira ödemeleri başta olmak üzere tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteği sağlıyoruz. Böylece, firmalarımızın faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini hedefliyoruz.

2-Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Destek Paketi (kefalet limiti 35 milyar TL) ile ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren başta KOBİ’lerimiz olmak üzere tüm firmalarımızı destekleyerek mevcut ihracatçı firma sayısını ve gerçekleştirilen ihracat hacimlerini artırarak cari açığın azaltılmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz.

3-Yatırım-Proje Finansmanı Destek Paketi (kefalet limiti 20 milyar TL) ile ülkemizde her alanda yatırımları destekleyerek sürdürülebilir üretimi arttırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda yatırım teşvik belgesi almış olan firmalarımıza daha yüksek tutarlarda kredi imkanı sağlayarak nitelikli yatırım alanlarını güçlendirmeye kararlıyız.

4-İmalat Sanayii Destek Paketi (kefalet limiti 15 milyar TL) ile ülkemiz imalat sanayiinde verimlilik, üretim, istihdam ve ihracat artışını sağlayarak imalat sanayii sektöründe yer alan yatırımları destekleyeceğiz.

EYT İÇİN 25 MİLYAR LİRA

5-EYT Destek Paketi (kefalet limiti 25 milyar TL) ile işverenlerimizin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükünü hafifletmeyi amaçlıyoruz.

6-Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi (kefalet limiti 10 milyar TL) ile imalat sanayi öncelikli olmak üzere işletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine destek sağlayarak, bulundukları bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı veriyoruz.

7-Girişimci Destek Paketi (kefalet limiti 4 milyar TL) ile girişimcilik ekosistemini geliştirerek, genç ve tekno girişimcilerimizin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını sağlayarak yenilikçiliği ve yüksek teknoloji üretimini destekleyeceğiz.

KADIN GİRİŞİMCİLERE

8-Kadın Girişimci Destek Paketi (kefalet limiti 4 milyar TL) ile yeni bir işyeri açmak isteyen ya da bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kişi/tüzel kişi işletme sahibi kadın girişimcilerimizi ve kadın kooperatiflerimizi destekleyerek kadın girişimciliği ekosistemini güçlendirmekte kararlıyız.

9-Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi (kefalet limiti 7 milyar TL) ile iklim değişikliğinin yol açacağı sorunların ülkemiz ekonomisi için getirdiği riskleri bertaraf edecek ve yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmaları destekleyeceğiz.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

10-Teknoloji Destek Paketi (kefalet limiti 4 milyar TL) ile teknoloji alanında yazılım, blokzinciri, yapay zeka, akıllı şehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut bilişim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmalarımızı desteklemeyi öngörüyoruz.

11-Dijital Dönüşüm Destek Paketi (kefalet limiti 1 milyar TL) ile KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamasını sağlamayı hedefliyoruz. İnternet altyapısı kurulumu ve kiralanması, donanım ve yazılım alımı/ kiralanmasına ilişkin giderler, donanım desteği ve yazılım lisans giderlerine ilişkin harcamaları destekleyeceğiz.

ÖZEL OKULLARA

12-Eğitim Destek Paketi (kefalet limiti 10 milyar TL) ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara finansman desteği sağlayarak faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine destek olacağız.

KONUTA 30 MİLYAR

13-Yeni Evim Programı İnşaat Destek Paketi (kefalet limiti 20 milyar TL) ile orta gelir grubuna hitap eden konut arzının artırılabilmesi için konut üreticilerine uygun maliyetli finansman imkanı sağlayacağız. Paket kapsamında yararlanıcılar projelerini Yeni Evim Programı kapsamında yapmayı taahhüt edecek. Aynı zamanda, bankayla projenin tamamlanmasına yönelik Garantörlük Sözleşmesi imzalayacak. Müteahhitleri, bu şartları sağlamaları halinde destekleyeceğiz.

14-Konut İnşaatı Destek Paketi (kefalet limiti 10 milyar TL) ile inşaat sektöründe arz/talep uyumsuzluğunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inşaat firmalarımızı destekleyeceğiz.

GİYİM VE AYAKKABIDA İNDİRİM

Bakan Nebati, giyim ve ayakkabı sektörüne indirimleri erkene çekme çağrısı yaptı. Nebati, “Herkesten enflasyonla mücadelede elini taşın altına koymasını istiyorum. Giyim ve ayakkabı sektörü de indirimleri ocak ayına çekerek bize katkı sağlayabilir” diye konuştu.

İKINCİ EL KONUT KAMPANYASI İÇİN BANKALARLA GÖRÜŞME

Sıfır konutların ardından ikinci el konutlarla ilgili çalışma yapılıyor. Bakan Nebati bu konuda da “İkinci elle ilgili bir talep var. Bankalarla görüşerek ikinci elde bir çalışma yapıyor arkadaşlarımız. Bankalarımız kendi belirledikleri faizle ikinci el konut konusuna girebilir” dedi. Rayiç bedelle ilgili çalışma konusunda ise Bakan Nebati şunları kaydetti: “Rayiç bedellerle gerçek değer arasında marj açıldı. Vatandaş niçin gerçek değeri yansıtmıyor, bunu çözmemiz lazım. Çünkü vergilerden dolayı. Vatandaşın memnuniyeti, bakanlığın iradesi ve aynı zamanda belediyelerin de gelirlerinin aynı seviyede devam etmesi konusunda ortaya konacak uzlaşmayla bu işin çözüleceğine inanıyoruz. Yetişirse ilan edeceğiz, yoksa seçimden sonra.”