İstanbul"da en son ticari taksi plaka tahsisi 1991"de yapıldı. O dönemden bu yana nüfus 7.3 milyondan 12.5 milyona çıktı ama nedense taksi sıkıntısı yaşanmıyor. Yollarda en az 25 bin korsan taksi var. Plaka sahipleri korsanla mücadele edilmeyince çareyi kendi ikizlerini yaratmakta buldu

İstanbul"da resmi kayıtlara göre 18 bin taksi var. En son plaka tahsisi 1991 yılında yapıldı. 1991 yılında İstanbul"un nüfusunun 7.3 milyon olduğu gözönüne alındığında bugün 12.5 milyona çıkan nüfusa rağmen hiç taksi sıkıntısı çekilmemesi, hatta taksi enflasyonu yaşanması korsanın çok fazla yayılmasına bağlanıyor. İstanbul"da halen 18 bin resmi kayıtlı taksiye karşılık 25 bin de sahte korsan taksi olduğu tahmin ediliyor.

Korsan taksi ile başedilememesi ve adeta gözyumulması sonunda gerçek taksi plakası sahibi olanları da bezdirmiş ve “ikiz korsan” taktiği son 1-2 yıldır hızla yayılıyor. Bu taktiğe göre gerçek taksi plakası ve taksi ruhsatı olanlar sanki evrakları kaybolmuş gibi işlem yaptırarak belgelerini kopyalıyorlar. Taksimetrenin de çalındığını belirterek yeni taksimetre çıkartıyorlar. Bu plaka ve evraklar ikinci bir aracın kimliği haline getiriliyor. İkiz taksilerden biri Anadolu diğeri Avrupa yakasında çalışıyor.

Sistemin ortaya çıkarılabilmesi için polisin yaptığı denetimde evraklarla birlikte araç şasi ve motor numarasına da bakması şart. Ancak bu yapılmadığı için evrakların kopya olup olmadığı anlaşılamıyor.

İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu, İstanbul"da korsan taksiler ile başlarının belada olduğunu söyledi.

İstanbul"da ticari plakasının 1991 yılında dağıtıldığını söyleyen Kaçanoğlu, “Geçen 17 yılda İstanbul"un nüfusu ikiye katlandı. Ama buna rağmen yeni plaka dağıtılmıyor. Çünkü korsan taksiler nedeniyle yeni plakaya ihtiyaç duyulmuyor” diye konuştu.

Korsan taksi için 4 yöntem

1 Mevcut bir taksinin belgeleri kaybolmuş, taksimetresi de çalınmış süsü verilerek yeni belge çıkarılıyor. Bu belgelerle ikinci bir araba yasal statüde çalışmaya başlıyor. Buna "ikiz korsan taktiği" deniyor. Araçlardan biri Avrupa diğeri Anadolu yakasında çalışıyor. Çok mecbur kalınmadıkça araçlar diğer yakaya geçmiyor.

2 Kendi araçlarını sarıya boyayarak ve mevcut bir taksinin plakasını taklit ederek kaçak taksicilik yapılıyor. Bu kişiler polise yakalandıklarında her türlü cezayı göze alıyor.

3 Başka şehirlerden gelip “Yolcu getirdim” diyenler.

4 Rent a car servisi paravanı arkasında taksicilik yapanlar.