Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, sorun yaşanan ilaçların 125 tanesinde sıkıntının giderildiğini, ancak 247 ilaçta, krizin devam ettiğini bildirdi.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumunun 17 Aralık tarihinde yayımladığı Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki düzenleme ile krize sebep olan 372 ilaçtan 125 tanesinin kamu kurum indirimlerini 17 Kasım öncesine çektiğini, bunun, ilaç krizinin bir kısmına çözüm olurken, eczacıların endişesinin bitmediğini ifade etti.

Geriye kalan ilaçlar arasında da yine eşdeğeri olmayan ilaçlar mevcut olduğunu ve bu ilaçların akıbetiyle ilgili bir düzenlemenin ne zaman yapılacağının da belirsizliğini koruduğunu bildiren Saydan, şunları kaydetti:

''Sendika olarak, eczacılarımızın ve vatandaşlarımızın sıkıntısını sürekli kamuoyunun gündeminde tutmaya çalıştık. Sürekli hayati önemi olan kararların masa başında, muhatapların onayı alınmadan yapılmaması gerektiği çağrısında bulunduk. Ve bunun sonucunda haklılığımız bir kez daha ispatlanarak, 125 ilaçta geri adım atıldı. Ancak bir aydır ilacına ulaşamayan vatandaşta, stoğunda ilacı olmayan ve depodan ilacı zararına alıp hastasına veren eczacı da mağdur edildi. Bir ay sonra yapılan bu düzenleme ise sadece 125 ilaç için çözüm oldu. Peki, düzeltilmeyen ilaçlar için vatandaşımız bir ay daha mı bekleyecek-

İlaçlarını alabilmek için bir aydır yorulan, sabrı tükenmiş hastalar ilaç krizi çözüldü haberleriyle eczanelerimize geldiğinde ilacının bu 125 kalem ilaç içinde bulunmadığını nasıl anlatacağız- Maalesef geriye kalan ilaçlar içinde eşdeğeri olmayan birçok ilaç mevcut. Hastalarımız bu ilaçları istediklerinde ne yapacağız- İlaç gibi son derece stratejik bir üründe alınan kararların son derece dikkatli ve özenle alınması gerekir. İlaç elbette ucuz olsun, ama bulunabilir olması her şeyden önemlidir. Bulunamayan ucuz ilaç kimseye fayda sağlamaz.

Ülkelerin sağlık ve ilaç politikaları kesin rakamlar içeremez. Yani devletler, vatandaşa 'ilaç için şu kadar para ayırdım, bunun üstünü ödeyemem' diyemez. 2012 yılına ait ilaç harcaması hiçbir şekilde kesin olarak bilinemez. Salgın hastalıklar, doğal afetler vb. gibi birçok tahmin ve hesap edilemeyen gelişme tahmin edilen ilaç harcamalarının yükselmesine neden olabilir. Henüz 2012'ye girmeden, ne harcanacağı kesin olarak bilinmeden, yaptırımı olmayan tasarruf tedbirleri almak pozitif bilime ve akılcılığa aykırıdır.''

TEİS olarak yetkili bakanlık ve kurumları kamu indirimi uygulanmayan diğer ilaçlar için acil olarak çözüm üretmeye çağırdıklarını bildiren Saydan, bir vatandaşın bulamadığı, ulaşamadığı ilaç yüzünden hayatını kaybedecek olursa bundan kimin sorumlu olacağını sordu. Saydan, vatandaşların halen ulaşamadığı 247 ilacın sorumlusunun eczacılar olmadığını belirtti.