Başkan Ali Koç'un en önemli hedeflerinden biri olan Şampiyonlar Ligi için ‘Fener Ol' projesi hayati anlamda önem taşıyor. Zira Fenerbahçe 2008 yılından beri Devler Ligi'ne katılamıyor.
 
Bu sezon da ligde, kupada ve Avrupa'da hayal kırıklığı yaratıp hedeflerine erken havlu atan sarı-lacivertliler, 2020 yılında da Şampiyonlar Ligi'nde olamayacak. Bunun yanında en riskli konu, UEFA için denk getirilmesi gereken 65 milyon euroluk fark...
Eğer sarı-lacivertliler bu açığı kapayamazsa, ortaya Avrupa'dan men cezası alma gibi ciddi bir tehlike çıkacak. Bu sezon zaten ligdeki sıralama nedeniyle Avrupa'ya gitme şansı çok az olan Fenerbahçe, gelecek yıl şampiyon olması halinde bile Şampiyonlar Ligi'ne katılamayı zora sokacak.
 
14 yıla çıkabilir
Halihazırda 12 yıldır Devler Ligi'nde olmayan kulüp, olası bir men cezası karşısında, bu rakamı 14 yıla çıkacak. Yani Fenerbahçe, 1 yıl ceza alsa bile 2021-2022 sezonu da riske sokacak. Bu nedenle ‘Fener Ol' kampanyasının başarısı büyük önem arz ediyor. Kısacası başta taraftarlar olmak üzere tüm camiaya büyük tarihi bir görev düşüyor. 
Ali Koç ve yönetimi, istikrarlı bir kulüp ekonomisi için 2 yılda bir Şampiyonlar Ligi'ne katılmayı zorunlu olarak görüyor. 
 
Büyük zarar
Ama şu anki tabloda zaten 2008'den beri en büyük turnuvaya gidemeyen kulüp, 3 yıllık sıkıntılı bir tabloyla da karşı karşıya kalıyor.Sarı-lacivertliler, 2008 yılından beri Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterememesinden dolayı ekonomik anlamda ciddi bir zarar yaşadı. 
 
Katılım parası, yayın gelirleri, maça çıkma gelirleri ve bütün kesin gelirlerle hesaplandığında galibiyet ya da beraberlik primleri dahi hariç tutularak 12 yılda en az 20 milyon eurodan, 240 milyon euro kulübün uzağında kaldı. 2008 yılına kadar toplamda 6 kez Devler Ligi'ne katılan Fenerbahçe, 12 yılda sıfır çekti.
 
En son Aragones

Avrupa futbolunun kulüpler bazında en önemli organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi'ne en son 2008-09 sezonunda katılım bileti alındı. O dönemde de teknik direktörlük görevini Luis Aragones yönetiyordu. İspanyol teknik adam Aragones, 2014 yılında 76 yaşında vefat etti.
 
Rakiplerin gerisinde

Fenerbahçe'nin 2008 sezonundan bu yana Şampiyonlar Ligi'ne katılamaması rakipleriyle kıyaslandığında da sıkıntılı bir tablo çıkarıyor. Buna göre Fenerbahçe'nin ardından Galatasaray 5, Beşiktaş 4, Trabzonspor 1 ve Bursaspor 1 kez katıldı. Gelecek sezon ise Türkiye'den kimin gideceği henüz netleşmedi. Ama matematiksel olarak Fenerbahçe'nin bitime 8 hafta kala ikinci Galatasaray ile 21 ve lider Başak şehir'le 27 puanlık farkı bulunuyor. 
 
Hep elendi
Şampiyonlar Ligi'ne 12 yıldır katılamayan Fenerbahçe, ön elemelerde de başarısızlıklar yaşadı. Sarı-lacivertliler, 2010-11, 2012-13, 2015-16, 2016-17 ve 2018-19 sezonlarında ön elemelerde havlu attı ve grup aşamasına kalamadı. Bu durum da hem kadro yapılanmasına olumsuz etkiledi hem de gelirleri aşağıya çekti.
 
Önemli şanssızlık

Fenerbahçe, son olarak 2008 yılında Luis Aragones görevdeyken Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etti. O tarihten itibaren 12 yıldır kupaya katılamayan sarı-lacivertliler, iki büyük şanssızlık yaşadı. Daha önce 2010-11 sezonunda şampiyon olmasına karşın 3 Temmuz süreci nedeniyle UEFA'dan men cezası alan sarı-lacivertliler, 2013-14 sezonunda da ligi zirvede bitirdikten sonra hakkı olan turnuvaya aynı nedenle gidememişti.