Egebank'ın eski sahibi Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu beş sanığın, haklarında daha önce verilen beraat kararlarının Yargıtay'ca bozulması üzerine, bu kez 'zimmet' suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savcı İlker Yaşar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararında, Halk Bankası'nın suç tarihinde genel müdür yardımcısı olan Hüsnü Barbaros Olcay ile Murat Demirel ve Gökalp Baştürk' ün, Demirel' in sahibi olduğu şirketlere kaynak yaratmak için organizasyon oluşturduklarının belirtildiğine dikkati çekti. Demirel'e ait Dempa Dış Ticaret, Dempanel Entegre Orman Ürünleri, Üniversal Yatırım Holding ve Era Finansal Kiralama' ya tahsis edilmemesi gereken krediler verildiğini anlatan Savcı Yaşar, sanıklar Şaban Ayhan Tatlıgil ile Emine Mehtap Ceylan'ın da bu şirketlerin yetkilileri olduklarını söyledi.

Savcı Yaşar, bu şirketlerin hayali ihracat işlemlerine de dayanılarak 88 milyon 200 bin dolarla 4 milyon 500 bin YTL gayri nakdi ve bir miktar nakdi kredi kullandırılarak bankanın dolandırıldığını söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Olcay'ın Halk Bankası'nın çalışanı olması nedeniyle eylemin 'zimmet' olarak değerlendirilmesi gerektiğine karar verdiğini, diğer sanıkların da bu eyleme iştirak ettiklerini bildirdiğini anlattı.