Darbe girişiminin ardından FETÖ üyeleri veya örgüt bağlantısı bulunan kişilerin yurtdışına çıkışlarının önlenmesi için OHAL kapsamında tedbiren 280 bine yakın kişinin yeşil, hizmet, diplomatik ve hususi pasaportları iptal edildi. Yargılanan veya haklarında soruşturma başlatılan kişilerin yanı sıra eşleri ve çocuklarının pasaportları da iptal edilerek yurtdışına çıkışlarının engellenmesi için tahdit uygulandı. Yaklaşık 2 yıl süren inceleme ve araştırma sonunda 214 bin 783 kişinin pasaportundaki tahdit kaldırıldı.

PASAPORTLARI VERİLİYOR

Pasaportları iptal edilen ancak haklarında herhangi idari veya adli soruşturması bulunmayan kişiler bulundukları il veya ilçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne başvurarak pasaport alabilecek. Pasaport süresi olanlar ise söz konusu pasaportlarını kullanabilecekler.

BÖYLE BİR KAYIT YOK

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na pasaport verilmediği iddialarına ilişkin dün şunları söyledi: “Bir yıl önce 6 Temmuz 2018’de müracaat etmiş, 12 Temmuz 2018’de de pasaportunu almış. Ne nüfus idaresinde ne de emniyette böyle bir kaydımız söz konusu. Bir terör işi olabilmesi için kişinin dosyası, mahkemesi olması lazım. Belki Sivas olaylarıyla ilgili geçmişte bir iş olmuşsa... Onun da pasaportla bir alakası yok.”

İSPATA AÇIĞIM

Soylu’ya tepki gösteren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise “Ben ‘Pasaportum yok’ demedim ki. Pasaport yenilemeye gittiğimde bana, ‘Yenileyemeyiz, çünkü isminizin karşısında terör yazıyor’ denildi. Ben yalan söylemem. Her zaman ispata da açığım” dedi.