TARİŞ Söke Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özbaş, kooperatif olarak, 2010 üretim sezonunda 21 milyon kilogram pamuk alımı yaptıklarını bildirdi.
Özbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk üreticisine, ürünün değerlenmesi noktasında en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını belirtti.
Üreticinin pamuğunu satın alarak işlediklerini ve fiyatlanmasına katkı sağladıklarını anlatan Özbaş, şu bilgiyi verdi:
''2010-2011 alım kampanyasında üç merkezde toplamda yaklaşık 21 milyon kilogram pamuk aldık. Bu pamukların işlenmesini de dün itibariyle tamamladık. Ayrıca Milas kooperatifinden gelen 600 ton pamuk da tesislerimizde işlenmiş durumda. 21 milyon kilogram pamuğun yüzde 80'i üreticiler tarafından fiyatlandırıldı. Fiyatlandırılan pamuğun ödemelerinin tamamı gerçekleştirildi. Fiyatlandırılamayan 4 milyon 200 bin kilogram pamuk ise depolarımızda uygun zamanda fiyatlanmak üzere tutuluyor.''
Özbaş, rekoltedeki kayıplar nedeniyle istedikleri miktarda alım yapamasalar da iyi bir sezon geçirdiklerini ve çiftçiye en iyi hizmeti sunduklarını düşündüğünü ifade etti.
En önemli hizmetin çiftçiye ihtiyacı kadar ürünü piyasaya sunup, ürününü fiyatlandırmasını imkan tanımak olduğuna işaret eden Özbaş, ''Üretici ihtiyacı kadar pamuğunu fiyatlandırıyor ve geriye kalan pamuğunu da emanette tutmaya devam ediyor'' dedi.
Özbaş, şu ana kadar fiyatlandırma işleminin en fazla çiftçilerin bankalara borç ödemesi yapması gereken 5-30 Kasım 2010 tarihleri arasına denk geldiğini belirterek, bu fiyatlandırma sonucunda üreticiye şu ana kadar yaklaşık 35 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti.