PKK terör örgütünün üst yapılanması olarak gösterilen KCK'ya yönelik İstanbul'da açılan ilk dava dün Silivri'de başladı. Duruşmada sanıkların Kürtçe konuşması nedeniyle kimlik tespitleri yapılamadı. Avukatlarsa "görevsizlik ve yetkisizlik kararı" verilerek dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini talep etti. Ancak talepleri kabul edilmedi. Prof. Dr. Büşra Ersanlı, yayıncı Ragıp Zarakolu ile PKK'nın üst düzey yöneticileri Ali Durç ve Kudbettin Yazbaşı'nın da aralarında bulunduğu 140'ı tutuklu, 205 sanıklı davanın ilk duruşması, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de yapıldı. Duruşmada 120 kadar avukat da hazır bulundu. Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi, Kandıra, Tekirdağ ve Diyarbakır Cezaevleri'nde tutuklu bulunan sanıklar, duruşma için haftasonunda Silivri Cezaevi'ne nakledildi.

JANDARMA KUŞ UÇUR TMA DI
Jandarma, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve panzerler eşliğinde yerleşke çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. TEM Otoyolu ve E-5 Karayolu'ndan duruşma salonuna dönüş yapılan bölgelerde kontrol noktaları oluşturuldu. Sanık yakınları dışında izleyici alınmayan duruşmayı, BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Levent Tüzel, CHP Milletvekili Binnaz Toprak, KESK Başkanı Lami Özgen de izledi. Salonda gazetecilere ayrılan bölüm de tamamen doldu. Tutuklu sanıklar, izleyicileri Kürtçe sloganlarla selamlayınca, mahkeme başkanı Ali Açlık, taşkınlık yapılamaması konusunda salondakileri uyardı. Avukatlar da Silivri yolu kapatıldığı için bazı sanık ve avukatların mahkemeye yetişemediğini söyledi.

'TÜRKÇE DIŞINDA BİR DİL'
Kimlik tespiti sırasında tutuklu sanıklar Yazbaşı ve Aydemir, Kürtçe yanıt verince mahkeme başkanı Alçık, "Sanığın Türkçe dışında başka bir dil kullanıldığı görüldü" diye tutanağa geçirdi. Sanık avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, "Türkiye'de 20 milyon nüfusu olan bir halkın diline 'bilinmeyen bir dil' derseniz, bu yargılama olmaz" dedi. Alçık ise "bilinmeyen bir dil" demediğini, "Türkçe dışında başka bir dil" ifadesini kullandığını belirtti. Ali Alçık, "Kürtçe de diyebilirdim. Bu konuda herhangi bir takıntımız yok. Kürtçe bilmiyorum. Sanığın benimle anlaşması için Türkçe konuşması lazım" dedi. Avukatlarsa anadilde savunma talebinin karşılanması için tercüman talep etti. Avukatlar, bu davada BDP'nin demokratik siyaset yapma hakkının yargılandığını, partilerin de sadece Anayasa Mahkemesi'nde yargılanabileceğini savunarak mahkemenin dosyayla ilgili "görevsizlik ve yetkisizlik kararı" vermesini talep etti. Avukatlar, üç bilirkişinin BDP'nin siyasi faaliyetlerini inceleyerek soruşturmaya gerek olup olmadığına karar vermesini, eğer gerek varsa dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini de istedi.

TÜM TALEPLER REDDEDİLDİ
Davanın öğleden sonraki oturumunda ise sanık avukatları, "görevsizlik ve yetkisizlik kararı" ile "Kürtçe savunma" taleplerinin yanısıra iddianamede olaylar ile delillerin iyi ilişkilendirilmemesi sebebiyle "iddianamenin iadesi"ni ve "iletişim tespitlerinin dosyadan çıkarılması"nı talep etti. Mahkeme heyeti ise diğer taleplerin yanı sıra sanıkların Kürtçe savunma ve tercüman talebini, sanıkların meramlarını anlatacak kadar Türkçe bildiği gerekçesiyle kabul etmedi. Mahkeme heyeti, "Burada Kürtler yargılanmıyor. Sanıklara silahlı terör örgütü suçlamasıyla dava açıldı" vurgusu yaptı. Avukatlar, taleplerin red kararına tepki olarak yerlerinden kalkınca izleyiciler de mahkeme heyetini protesto etmeye başladı. Bunun üzerine salona giren jandarma komandolar barikat oluşturdu. Kimlik tespitinin ardından duruşma bugüne ertelendi.

SUÇLAMALAR NE? KİME, NE KADAR CEZA İSTENİYOR?
2 bin 400 sayfalık iddianamede Prof. Büşra Ersanlı'nın da aralarına bulunduğu 51 sanık "terör örgütü yöneticiliği", 141 sanık "terör örgütü üyeliği" ile suçlanıyor. Zarakolu'na ise "PKK/ KCK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlaması yöneltiliyor. Ragıp Zarakolu'nun 7.5 ile 15 yıl, Prof. Ersanlı'nın 19 ile 38.5 yıl, Zarakolu'nun tutuklu oğlu Cihan Deniz Zarakolu'nun ise 15 ile 22.5 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Prof. Ersanlı'nın da ders verdiği Siyaset Akademisi ise "PKK'nın şehirdeki ideolojik eğitim merkezi" olarak nitelendiriliyor.

'MA DIMA K İÇİN SİYAH GİYDİK'
Tutuklu sanık Hasan Özgüneş, "Bugün 2 Temmuz. Madımak'ı anmak için bütün arkadaşlar siyah giydiler" diye konuştu. Nitekim sanıklar ve izleyicilerin büyük kısmının siyah kıyafetlerle salona geldikleri görüldü.
Silivri'de görülen KCK terör örgütüne ilişkin davanın ilk duruşmasında, sanık yakınları ve sanıklara destek vermek için gelenler cezaevi önünde çadır kuracaklarını söyledi.
Profesör Ersanlı, mahkeme başkanının, "Okur yazar mısınız" sorusu üzerine bir süre duraksadı ve cevap vermedi. Mesleği sorulunca ise "Öğretim görevlisi" dedi.
Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianame, 3 Nisan'da kabul edilmiş, 10 Nisan'da da 15 tutuklu sanık taliye edilmişti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Nihat Oğraş'ın dosyası da bu dava ile birleştirilmişti.

BDP'li vekillerden eylem...
Duruşma salonu dışında BDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grup, davada yargılanan sanıklara destek olmak için eylem yaptı. Eylemci grupla birlikte basın açıklaması yapan BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, "Bugün, burada partimizin faaliyetleri, dava konusu edilmektedir. Kürt sorunu da demokrasi sorunu da mahkeme salonlarında çözülebilecek bir sorun değildir" dedi. Kışanak, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının, bağımsız bir yargıyı teminat altına alan bir değişiklik olmadığını, bu mahkemelerin sadece adının değişeceğini iddia etti. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise "Kürtler özgür olmadan hiç birimiz özgür olamayacağız" dedi.