Değerli Aydın Post Okuyucuları;
Bu hafta sizlere kısa başlıklar altında ‘2021 Turizm Yılımız Nasıl Olacak?’ izlenimlerimi aktaracağım.
1. Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı ile ilgili önemli gelişme olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ay sona ereceğini açıkladı. Kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna uzatılması için TBMM’ye yasa teklifi verildi. TMBB’ye yasa teklifini veren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş kısa çalışma ödeneğinin yanı sıra işten çıkarma yasağının da 31 Aralık 2021 tarihine kadar devam etmesi teklifini meclise sundu. Onaylanırsa çok güzel olacaktır.
2. TUI Alman turistin Türkiye’de tatil yapabilmesi için düğmeye bastı. TUI sözcüsü Susanne Stunckel Türkiye’nin geleneksel olarak TUI müşterilerinin en sevdikleri ülkelerden biridir. Türkiye’ye sundukları seyahatlerinde TUI’nin Covid-19 koruma sigortasının geçerli olacağını belirttiler. Sigortası olmayan TUI müşterisi ülkemize gelemeyecektir. Bizde de tüm otellerimizde uygulanmaya başlanan Güvenli Turizm Sertifikasının etkisi tüm Avrupa’da ve dünyada büyük etkisi oldu.
3. Turizm sektörü Avrupa pazarı için Nisan ayına odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’e turizmde nisan ayı çağrısı sektörü heyecanlandırdı. Nisan ayına kadar Türkiye’de 60 milyon aşılama hedefine ulaşırsa bu aydan itibaren Avrupa pazarı da hareketlenecektir. 2021 yılı, 2020 yılı yaralarının sarıldığı turizm sektörünün toparlama sürecine girdiği yıl olacaktır.
4. Rus milyarderinin gözü Bodrum’da. 300 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ev sahipliği yaptığı toplantıda Rusya ve Ukrayna’nın Bodrum’u keşfetmeye başladığını, Bodrum’u hem kalitede hem de hizmet anlayışı bakımından Saint Tropez ve Cannes gibi turizm merkezi şehirlerle yarıştıklarını anlattı. Sunduğu tarih ve güzellikleri ile Bodrum’u sadece Avrupa’da değil dünya turizminde yıldız destinasyon olarak yerini yeniden alacağını belirtti.  Bu miras bizlere Halikarnas Balıkçısı(Cevat Şakir Kabaağaçlı)’dan kalmıştır.


“Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin,
Sanma ki geldiğin gibi gideceksin,
Senden öncekiler de böyleydiler,
Akıllarını Bodrum’da bırakıp gittiler…”

5. Dünya ve Avrupada yapılan anketlere göre turistler İstanbul’dan vazgeçemiyorlar. Turistlerin en popüler tatil destinasyonu İstanbul oldu. Rus turistler arasında da en popüler destinasyonların birincisi Moskova, ikincisi St. Petersburg, üçüncüsü ise İstanbul oldu. Bu da sevindirici bir haberdir.
6. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yunus Emre Vakfı danışma kurulu toplantısına katılarak konuşmasında ‘Birlikteliğimiz, bilim ve eğitim kurumlarımızdan özel kurumlara, meslek birlikleri ve STKlara kadar uzanan geniş bir çerçevede sürdürdüğümüz müddetçe pandemi de olsa kısa zaman içinde amaçlarımıza ulaşacağımızdan hiç şüphemiz yoktur. Hiç kimsenin şüphesi olmasın.’demiştir.  Türk turizmi eski günlerine kavuşacaktır.
7. AB ile ABD uzlaştı. Dünya çapında havacılık şirketlerine uygulanan vergiler askıya alındı. Biden’ın ABD-AB ortaklığını tamir etmek ve yeniden canlandırma konusunda taahhütlere desteğini dile getirdiğini, aktarılan açıklamalarda şu ifadeler yer aldı. Biden ve Von der Leyen havacılık uzlaşmazlığına ilişkin gümrük vergilerini 4 aylığına kaldırma ve anlaşmazlığın çözümü için çalışmalar konusunda mutabık kaldılar. Biden ve Von der Leyen; Çin, Rusya, Belarus, Ukrayna ve Batı Balkanlar dahil ortak çıkarlar konularının da koordinasyon sağlaması için mutabık kaldılar. Bunlar ülkeler dünyanın en büyük uçak üretici firmalarına sahiptir.


8. Bursa Turizm Platformunun Mart ayındaki toplatısı pandemi kuralları gözetilerek Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Yıldırım Beyazıt Salonunda yapıldı. Toplantıda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Nur Aktaş, İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Turizm Platformu Başkanı Murat Saraçoğlu konuşmalarında Avrupa ve Uzakdoğu pazarlarına açılalım. Bursa’da ve Uludağ’da turizmi 12 aya çevirelim, iç turizmi geliştirmek için büyük uğraşlar vermek zorundayız. Ana kaynağımız iç turizmdir.
9. İngiltere’de hükümet seyahatlerinde uygulanması gereken kurallara bir yenisini eklediğini duyurdu. 8 Mart 2021 itibariyle doldurulması zorunlu tutulan 3 sayfalık formda seyahate çıkmak isteyenlerin kişisel bilgileri ve ülke dışına seyahat etme amaçlarını belirten bilgileri yazmak zorundalar. Mevcut Corona virüs kuralları uyarınca uluslararası seyahatlerini yalnızca iş, eğitim ve tıbbi nedenler dahil olmak üzere sınırlı nedenlerle yapılabildiği ve yeni çıkan seyahat belgesini doldurmaları zorunludur.
İngiltere’deki rezervasyonların Türkiye, Yunanistan ve İspanya başta olmak üzere %630 artış yaşandığı ve en yakın Temmuz, Ağustos, Eylül aylarına talep olduğu söyleniyor. Bu da sevindirici bir haberdir.


SONUÇ: Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeni ile birçok ülkede çok sayıda iş alanlarından kapanmalar olurken, turizm sektörü de salgın nedeniyel büyük zarar gördü. 8 Mart 2021 tarihinde KKTC’de 2000 turizm emekçisi yaklaşık 12 aydır evine ekmek götüremediği ve hükümetten gerekli maddi desteği alamadığı için turizm kenti Girne’de sokaklara döküldüler. Taşıdıkları pankartlarda şu sözler yazılıydı: Ellerinde yönetmek, kapatmak değildir. Açlıktan ölüyoruz kapıları kontrollü açın lütfen. Yazılı pankartlarla yürüyen turizm emekçilerine Girne esnafı da destek verdi.
Diğer kötü haber ise Türkiye’nin önemli destinasyonlarının Ege Bölgesindeki birçok şehirde irili ufaklı konaklama tesisleri ekonomik kriz sebebi, turist sayısının azalması ve sektörün daralması gibi nedenlerden dolayı satışa çıkarıldı. İzmir merkez ve ilçelerinde 25, Fethiye-Bodrum-Datça-Marmaris’te 70, Aydın-Kuşadası-Didim ilçelerinde 10 turizm tesisi satışa çıkartıldı. Ayrıca Balıkesir’de 16, Çanakkale’de 4 ve Manisa’da otel sahipleri tarafından ilan verilerek tesisler satılıyor. Bana göre bu durum hiç iç açıcı değildir. Acilen önlem alınması gerekir. Aynı sorun Seyahat acentaları için de geçerlidir. Ülkemizde birçok yerel seyahat acentası satılıyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Geçmişte  dünyanın en fazla turist çeken 2. Ülkesi olan Türkiye satılık otel ve seyahat acentası sayısında rekor kırıyor. Umarım her şey yoluna girer ve bugünleri hep birlikte sağlıkla atlatırız.
Konu başlıklarımızı Türk ve Dünya Turizm Gazetelerinin yapmış olduğu önemli araştırmalar neticesinde belirledim. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.