Değerli okuyucularım Aydın ilinde yaşamak çok güzel İstanbul’dan sonra Aydın iline gelip gökyüzünün altındaki bu cennet şehrin havasını solumak çok güzel gelir gelmez Aydın ilinin Şehremini,

Sayın Özlem Çerçioğlu’nu ziyaret ettim. Aydın ili için sosyal yardımları çiftçiler için yem, gübre, saman, esnafa ve garip gurabaya yapılan yardımları uzun uzun konuştuk inşallah önümüzdeki günlerde kendisi müsait olursa röportaj yapıp daha geniş yazarım.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğünde yapılan UMKE ödül törenine katıldım. Depremde yaralıları hastanelere taşıyan bu isimsiz kahramanları yazacağım.

Ama en önemlisi Aydın ilinde billboardlarda, 2021 ŞEFKAT VE İYİLEŞME YILI mesajı var.

Galiba bu günlerde en çok ihtiyacımız olan SEVGİ, İYİLEŞME, ŞEFKAT…

2020 yılı ve 2021 yılı maalesef çok zor geçiyor ve geçecek. Esnafımız, insanımız, çiftçimiz ama herkesimden insanlarımız özellikle çocuklarımız okullarından ayrı kaldılar arkadaşları ile görüşemiyorlar, üniversiteli öğrencilerimiz, 65 yaş üstü insanlarımız ŞEFKATE VE SEVGİYE İHTİYAÇLARI VAR. Özellikle 65 yaş üstü insanlarımız o kadar çok şefkate ihtiyaç var ki anlatılamaz.

Bu kesim insanlar alışveriş merkezlerine gidemiyorlar toplu ulaşım araçlarına binemiyorlar bu insanlara vebalı gibi davranılıyor.

İstanbul’un buz gibi hoyrat havası ve yaşamından sonra bu billboardlardaki ifadeleri okuyunca çok duygulandım.

Bugün Mevlana’nın Mevlana olmasının sebebi yaşadığı topraklarda, SEVGİYİ, ŞEFKATİ KURMASIDIR. EĞER KALBİNİZDE GÖNLÜNÜZDE SEVGİ VE ŞEFKAT TOHUMLARI ATILMAZ İSE siz insan olamazsınız.

BU ZOR YILLARDAN ANCAK SEVGİ VE ŞEFKAT İLE KURTULABİLİRİZ.

Pandemi döneminde vaktimizin büyük çoğunluğu TV karşısında geçiyor insanların sinirleri o kadar gergin ki.

Politikacılar devamlı birbirleri ile kavga ediyorlar, küçücük evin içinde hapis hayatı yaşayan çocuklarımız gençlerimiz annelerimiz babalarımız herkes gergin bir yay gibi.

Şehrin etrafındaki billboardlara asılan bu afişler insanın ruhuna biraz sıcaklık veriyor.

Ayrıca halkının yanında olduğunu ifade eden yazılar asıyor.

Ayrıca Aydın ili bu sene Kurak bir mevsim yaşayacak,

 Sayın Özlem Çerçioğlu’na sordum, “Yem, saman, ot, gübre, tohum yardımlarımız kesintisiz devam ediyor” dedi. Köylü kadınlarımızın kalkınması için “SAKIZ KOYUNU ve DAMIZLIK SAKIZ KOYUNU dağıtımlarımız da devam ediyor” dedi.

ULUSAL MEDİKAL KURTARMA EKİBİ (UMKE) AYDIN ÖDÜL TÖRENİ

Sayın Aydın il Sağlık Müdürü Osman Açıkgöz’ü ziyaretimde UMKE’den söz etti. Gerçekten UMKE’yi tanımadığımı gördüm.

“İzmir depreminde başarı gösteren ekibe ödül sertifika törenimiz var, katılır mısın?” deyince, İzmir depreminde gecesini gündüzüne katan bu vefakar insanları ekibi kutlamak için törene katıldım.

  

UMKE NEDİR BURDAN BAŞLIYALIM,

Yukarıdaki ifadede yazıldığı gibi 15,40’da İzmir depremi oluyor. Aydın İli UMKE ekibi 16,54 toplanma alanına çevre illerden ve ülkemiz genel olmak üzere Aydın UMKE ekibi tüm teçhizatı ile toplanma yerine ilk ulaşan bu ekibini, Aydın İl Sağlık Müdürünü gönülden kutluyorum.

Değerli okuyucularım devletimiz deprem afetinde artık eskisi gibi değil. Vali Yardımcımız Sayın Ömer Faruk Günay, Düzce depreminde görevli olan bu değerli valimizin anılarını inanın gözyaşı içinde dinledim. Deprem konusunda kendisinin Aydın halkına anlatacağı çok şeyi var mutlaka anlatması gerekir.

Burada önemle üstünde durulacak konu AFAD deprem sahasında yurttaşlarımızı çıkaran ekip UMKE ise çıkarılan yaralıları çok hızlı bir şekilde gerekli ihtimamı sağlayarak ilk müdahaleyi yapan serumu takan gerekli tedaviyi anında yapan ve hastanelere yetiştiren ekiptir bu çocuklar eli öpülesi çocuklardır.

UMKE NEDİR? UMKE AÇILIMI

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), her türlü afet durumunda yurt içi ve yurt dışında yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için gönüllü sağlık personelinden oluşan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurum.

Ülkemizde hertürlü afette görev alan bu ekip savaşta da görevlidir. Afrin Harekâtı'na kadar birçok afette görev almışlardır.

UMKE'YE KİMLER KATILABİLİR?

UMKE personeli; çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilir.

Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde olağandışı olaylara müdahale eder.

Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar.

Eğitimleri Bakanlıkça yapılır.

UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki istekli personel arasından UMKE destek personeli oluşturulur.

UMKE'NİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak,

Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek,

Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkânları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek,

Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak,

Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak,

Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak,

Gerekli hâllerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almak.

UMKE NASIL OLUNUR?

UMKE’ye katılmak isteyen personel, dilekçe ile müdürlüğe başvuru yapar. Her personel için UMKE Personeli kayıt formu doldurulur.

Timlere seçilmede isteklilik esastır.

Bununla birlikte UMKE personeli olarak kabul edildikten sonra verilen tüm görev ve faaliyetlere katılmak zorunludur.

Önümüzdeki haftalarda Aydın AFAD teşkilatını da ziyaret edeceğim.

Bu ekipler ülkemizin yaşadığı afetlerde çok önemli örgütlerdir desteklememiz gerekir.