Çevre sorunlarına ve doğaya dikkat çekmek amacıyla WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından küresel düzeyde Dünya Saati (Earth Hour) etkinliği her yıl gerçekleştiriliyor. Peki, Dünya saati nedir?, Dünya saati etkinliği ne zaman? İşte dünya saati etkinliği ile ilgili detaylar…

DÜNYA SAATİ NEDİR?

Tüm dünyada yüzlerce kentte milyonlarca insan ve anıtsal yapı iklim değişikliğine dikkat çekmek için ışıklarını bir saatliğine kapatıyor. Her yıl yapılan bu kitlesel harekete "dünya saati" adı veriliyor.

DÜNYA SAATİ ETKİNLİĞİ NE ZAMAN?

Çevre sorunlarına ve doğaya dikkat çekmek amacıyla WWF tarafından küresel düzeyde her yıl gerçekleştirilen en büyük çevre hareketi olan "Dünya Saati" bu yıl 6 Nisan Cumartesi günü 20.30 – 21.30 saatleri arasında yapılacak.

Bu yıl "Doğa ve İnsan İçin Yeni Bir Başlangıç' temasıyla düzenlenen etkinlik kapsamında bir saat boyunca birçok önemli yapı ve mekânda ışıklar sönecek.

6 TÜRDEN BİRİ TEHDİT ALTINDA

Türkiye'de WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) öncülüğünde gerçekleştirilecek olan "Dünya Saati 2019" etkinliği herkesi, iklim değişikliği yüzünden tehdit altında olan 6 türden 1'i ve insan için yeni bir başlangıca katılmaya davet ediyor.

KÖPRÜLERİN IŞIKLARINI SEN SÖNDÜR!

Etkinlikte internet sitesindeki "İstanbul Boğazı'ndaki köprülerin ışıklarını sen söndür" isimli uygulama ile herkesin ışığını 1 saatliğine kapatma etkinliğine bireysel ve kurumsal olarak katkıda bulunmaya çağırıyor.

Ayrıca "Dünya Saati" geçen senelerde olduğu gibi farklı grup etkinlikleriyle de desteklenebiliyor. Etkinlik düzenlemek isteyen katılımcılar www.dunyasaati.org adresine girerek etkinliğini haritada işaretleyebilecek, aynı şehirde dünya için harekete geçmek isteyen kişilerin bir araya gelmesini sağlayacak. Etkinlikler WWF-Türkiye'nin sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Ayrıca binlerce insan #DünyaSaati etiketiyle sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapacak.

Dünya çapında milyonlarca insan, ev, iş yeri ile anıt ve simgeleşmiş binalarda bir saatini; ışıklarını söndürmek, etkinliklere ev sahipliği yapmak ve iklim değişikliği için sesini yükseltmeye ayırıyor.

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA NELER YAPILDI?

Dünyadaki çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla WWF tarafından 2007 yılından beri gerçekleştirilen Dünya Saati'ne geçtiğimiz yıl 187 ülke ve bölgeden 350'den fazla ünlü ve kanaat önderin desteği sayesinde milyonlarca insan, ayrıca dünya çapında 3000'den fazla anıtsal yapı ışıklarını söndürerek katıldı.

2018'de Türkiye'den Dünya Saati'ne destek veren yapılar ise şöyle:

Anıtlar

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Adana Saat Kulesi, Adana Taşköprü, Amintas Kaya Mezarları, Ankara Garı, Aspendos Amfi Tiyatro, Ayasofya Müzesi, Beykoz Kasrı, Beylerbeyi Sarayı, Çanakkale Saat Kulesi, Dolmabahçe Camii (Bezmi Alem Valide Sultan Camii), Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Edirne Eski Camii, Edirne Kent Müzesi, Edirne Kültür Merkezi ve Nikah Salonu, Eskişehir Tren Garı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Haydarpaşa Garı, Ihlamur Kasırları, İzmir Saat Kulesi, Kurşunlu Külliyesi, Küçüksu Kasrı, Masal Şatosu, Nur-u Osmaniye Camii, Pamukkale Travertenleri, Rum Ortadoks Kilisesi, Rumeli Hisarı, Selimiye Camii, Sirkeci Garı, Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Topkapı Sarayı, Truva Atı, Türkan Saylan Kültür Merkezi, Uçhisar Kalesi (Kapadokya Peri Bacaları), Üç Şerefeli Camii, Yeni Camii, Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi, Yıldız Şale Köşkü (Yıldız Sarayı)

Belediyeler

Adana Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, Ankara Çankaya Belediyesi, Antalya Belediyesi, Arsuz Belediyesi, Bayındır Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Bornova Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, Edirne Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Belediyesi, Hatay Samandağ Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Karşıyaka Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Kartal Belediyesi, Kastamonu Azdavay Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Marmaris Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Mazıtlı Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Silivri Belediyesi, Şişli Belediyesi, Tekirdağ Malkara Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi

Üniversiteler

Dokuz Eylül Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İstanbul Beykoz Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Yaşar Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi,

Spor Kulüpleri

Başakşehir F.K., BJK, Bursaspor, Galatasaray, Konyaspor, Trabzonspor