Değerli AydınPost okuyucuları, bu haftaki konumuz 2019-2020 Türkiye - Dünya turizmi karşılaştırması ve beklentiler olacaktır. Dünyanın en çok ziyaret edilen 6. Avrupanın 4. ülkesi  olan Türkiye 2019’da yurtdışında yaşayan 51.7 milyon turist ağırladı ve 34.5 milyar dolar gelir elde etti. Bu şimdiye denk en yüksek meblağ oldu. Bu duruma göre 2020 daha farklı bir yıl olacaktı. Yurtdışı seyahat gelirlerinin toplam mal ve hizmet ihracatı içindeki payı %14 civarında, yurtdışında yolcu taşımacılığı gelirleri de eklenince oran %19u aşıyor. Dolayısıyla, turizm ve seyahat sektörlerindeki ani bir duruş Türkiye’nin döviz gelirleri için büyük bir soruna neden olma potansiyeline sahip ?

Türkiye’de turizmin ekonomideki payı dünya sıralamasında kendinden önce gelen Fransa, ABD, İtalya, İspanya ve Çin gibi ülkelerden daha yüksek olduğu için salgın nedeniyle yaşanacak bir ani duruş bizi diğer ülkelerden daha nazik bir durumda bırakabilir.

2019’da dünya genelinde uluslar arası turist sayısı 1.5 milyara ulaşırken; uluslar arası turizm harcamaları 1.5 trilyon doalrı aştı. Ancak salgının başlamasının ardından; ilk olarak Asya pasifik bölgesinden, daha sonra da dünya genelinde turizm durma noktasına geldi. Bu anlattığımız konusu dış turizm için geçerlidir. Gelelim iç turizme.

Değerli AydınPost okuyucuları, bana göre iç turizmin hali perişan. 12 Mart 2020’den bu yana hiçbir turizm firmasında faaliyet yoktur. Hazıra dağ dayanmaz. Türkiye otelciler birliğinin STR tarafından hazırlanan verilere göre Mart ayında oda doluluk oranında %60 azalış gösterirken %29’a gerilemiş, Antalya otellerinde ise %49 azalış ile yine %29’a düşmüştür. Bunların çok büyük kısmının yerli misafirler olduğundan şüphemiz yok. Bu arada iç turizme teşvik etmek çare olur mu? Buna kafa yormak gerekir. Bana göre çare değildir. Örnek mi? 10 gün tatil yapacaksınız ama 3 yıl kredi ödeyeceksiniz. Sizlere soruyorum, akıl karı mı? Paran var ise tatil yaparsın. İkinci handigap ise insanlar her ne kadar evde kalmaktan sıkıldıysa da hayat normalleşmeye başladıktan sonra izlenimlerime göre tatile çıkmak konusunda çekingen davranacaktır. Ayrıca üçüncü önemli notumuz ise 65 yaş üstü misafirlerimiz için akşam 20:00’a kadar serbest, saat 20:00’dan sonra evde olması gerekir. Bu kişilerin günlük veya konaklamalı tura çıktığını düşünün. Dönüş saati 20:00’dan sonra olursa ne olur belli değil. Bilim kurulu bu konuyu da açıklığa kavuşturursa sevinirim. Bu da benim kendi görüşüm.

Daha önce de çok krizler gördük, bu krizi de atlatacağımıza inanıyorum. İç turizme katılacak daha büyük bir kitle bulunmaktadır. Daha fazla kişinin seyahat edip kendi kültürünü tanıması, ülkeyi her açıdan daha ileri seviyeye taşıyacaklardır. Bu amaca ulaşabilmek için iç turizm konusunda tüm sektörün daha koordineli bir şekilde uzun vadeyi gözeterek çalışması gerekmektedir.

Değerli AydınPost okuyucuları, bu haftalık da bu kadar. Umarım keyif almışsınızdır. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.