Kuşadası"nda 2011 turizm sezonu hazırlığı başladı. Kuşadası"nda, geçmişte turizm sezonu başında yapılan esnaf toplantıları, bu yıl sezona hazır girebilmek amacıyla turizm sezonu sonuna alındı. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün"ün çağrısıyla Belediye Meclis Salonu"nda bir araya gelen turistik çarşı esnafı, belediye yönetimine sorunlarını aktardı. Belediye Başkanı Altungün"ün yönettiği toplantıda sorunların çözümü ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, iktidara geldikleri günden bu yana esnafın sorunlarını çözmeye yönelik somut adımlar atamadıklarını, ancak kentin temel sorunlarının çözümü konusunda çok ciddi sonuçlar almaya başladıklarını söyledi. Tanıtım konusunda büyük atak yaptıklarını ve gelen turist sayısında bu yıl önemli artış sağlandığına dikkati çeken Başkan Altungün, sokak sokak tüm esnafın sorunlarını belirleyerek çözüm için ortak fikir geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle kış ayları için alınacak tedbirler, hanutçuluk, rekabet ve güvenlik gibi konularda esnaflardan öneri getirmelerini istedi.
Yerli ve yabancı turistlerin yürüyemediğini anlatan Tarihi Kaleiçi esnafının isteği doğrultusunda bölgedeki tüm taşların değiştirilmesi kararlaştırıldı, ayrıca aydınlatma sorununun çözümü doğrultusunda ortak karar alındı.
Kaleiçi esnafından 3 kişilik bir komisyon kurmasını ve döşenecek taşları seçmesini isteyen Başkan Altungün, Kaleiçindeki işgaliye sorununa da değinerek, çözümün karşılıklı olduğunu söyledi. Esanfların hak gaspı yaptığını ve yeterli zabıta olmadığından kontrol yapılamadığını belirten Altungün, “Aylıklarını bölge esnafının karşılaması koşuluyla özel güvenlik çalıştırılması gerekiyor. Böylece denetim ve kontrol hızlanır. İşgaliye konusunda esnaf arkadaşlarımız da anlayışlı davranırsa sorun çözülür” dedi. Aydınlatma için proje hazırlandığını kaydeden Belediye Başkanı Altungün, esnafın küçük katkılarıyla bu sorunun da çözüleceğini, Kahramanlar Caddesi, Sağlık Caddesi ve Öge Sokak gibi yaz-kış açık sokakların tüm aydınlatma sorununun ortadan kalkacağını söyledi.
Daha sonra söz alan Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran ise dernek olarak çarşıların sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir raporu Başkan Altungün"e verdi. İnönü Bulvarı"nın kapanıp kapanmaması konusunda esnaflara bilgi veren Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Eski Devlet Hastanesi ve Orman Müdürlüğü"nün bulunduğu alanda 10 metrelik bir yol yapacağız. Orman Bakanlığı ile gerekli protokolü imzaladık. Sağlık Bakanlığının ocak ayı içerisinde onaylamasını bekliyoruz. Bu yolu tek yön olarak açacağız. Araçlar tek yön giderek sahile inecek ve İzmir istikametine dönerek yoluna devam edecek. Geliş ise Devlet Hastanesi altından başlayan ve Hasan Şekerci Meydanına kadar olan yeni yoldan olacak. İnönü Bulvarını trafiğe tamamen kapatacağız” dedi.
SEYYAR SATICILAR VE HANUTÇULUKTA MASAYA YATIRILDI
Toplantıda seyyar satıcılar, gürültü ve hanutçuluk sorunları da masaya yatırıldı. En fazla zorlandığı konulardan birinin seyyar satıcılar olduğunu açıklayan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, 25 yıldır ranta alışmış bir ilçede bazı şeylerin kolay değişmediğinin altını çizdi. Artık rant ve haksız kazanç isteklerinin azalmaya başladığını anlatan Altungün, “Bu koşullardaki bir ilçeye yoğurt yeme biçimimizi yeni yeni anlatabildik. Artık seyyar satıcı talepleri de azalmaya başladı. Kentimizin kalitesini düşüren bir sorun bu. Kuşadası marka kenttir. Bu markayı korumak için hepimizin çaba göstermesi lazım. Kentimizin standardını yükseltmek için hepimiz üzerine düşeni yapmalıdır. Artık Kuşadası halkı rant değil, hizmet istemesini öğrenmeli” diye konuştu.
2 yıl içerisinde başardıkları ve başaramadıkları konular olduğunu vurgulayan Başkan Altungün sözlerini şöyle bitirdi: “Neyi nasıl yapacağımızı çok iyi biliyoruz. En büyük sorunumuz parasızlık. Enkaz edebiyatı yapmayı sevmiyorum ama devraldığımız belediyenin durumu ortada. Yaptığımız tasarruflar olmasaydı, çok beğenilen yollarımızı yapamayacaktık. Turistik çarşı esnafımızın sorunlarının çözümü ve isteklerinin karşılanması için çaba göstereceğiz. İşyerlerinizin bulunduğu yerlerdeki konuştuğumuz tüm sorunların çözümü için hep birlikte çalışalım“