Erdoğan, Merkel ile yaptığı görüşmede gurbetçiye müjdeyi verecekti. Ancak YSK, 27 Şubat'ta söz konusu kararı alel acele Resmi Gazete'de yayımladı. Üstelik pazar günkü normal sayıya yetişmediği için mükerrer sayı çıkarıldı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) gurbetçinin bulunduğu ülkede oy kullanmasına izin vermemesine yönelik tartışma büyüyor. Kararın Başbakan Erdoğan'ın Almanya Başbakanı ile yapacağı görüşme öncesi Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında alel acele yayınlandığı ortaya çıktı. Resmi Gazete'nin normal sayısına yetişmeyen karar için pazartesi günü bile beklenmedi. Mükerrer sayı, yayınlanmasında aciliyet bulunan kanunlar için çıkartılıyor. Gurbetçiler son olarak 12 Eylül'deki referandumda büyük zorluklara katlanarak gümrüklerde oy kullanmıştı. Hükümet, BUGÜN'ün defalarca manşetine taşıdığı sorunu çözmek için girişimlerde bulunmuştu.

Almanya ikna edildi

Devlet Bakanı Faruk Çelik, tarafından yürütülen çalışmalarda tüm pürüzler giderildi. Erdoğan'ın 27 Şubat'ta Almanya'da Merkel ile görüşmesinde son nokta konulacak ve gurbetçilere müjde verilecekti. Ancak, YSK Erdoğan'ın Almanya gezisini beklemedi. 26 Şubat'ta YSK toplandı. Karar 27 Şubat Pazar günü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlandı. Erdoğan'ın gezisinden bir gün önce karar alınması ve kararın hemen yayınlatılması yüzünden Erdoğan'ın bu konuyu Merkel'le görüşmesinin anlamı kalmadı. Başbakan, yaptığı açıklamada bu kararla gezisinin sabote edildiğini söylemişti.

Dışişleri garanti verdi

Dışişleri Bakanlığından 16 Şubat tarihinde YSK'ya gönderilen yazıda ise gurbetçilerin oy kullanması konusunda her türlü tedbirin alınacağı bildirildi. Dışişleri, "Yurtdışında açılacak sandıkları için gereken sandık kurullarının ilgili dış temsilcilik personelinden oluşturulacağını, ek personele ihtiyaç duyulması halinde merkezden görevlendirme yapılabileceğini" bildirdi.

YSK, tartışmalı kararını Kurul'un Danışmanı Prof. Dr. Ali Saatçi'nin raporuna dayandırdı. Saatçi, yurtdışında gerekli bilgisayar ve altyapının kurulamayacağını savunmuştu. İki üye itiraz etti YSK üyeleri Halim Aşaner ve Zeki Çelebioğlu karara muhalefet şerhi yazdı. Aşaner, "Gümrük kapılarında oy verme sırasında kullanılan ve herhangi bir sorun yaşanmayan teknik altyapının yeni bir program ve yazılım desteğine ihtiyaç duyulmadan temsilciliklerdeki sandıklarda kullanılması mümkündür. Keza donanım yönünden de ilave alımlara ihtiyaç bulunmamaktadır. Almanya Federal Cumhuri-yeti'nde bulunan 14 konsüler dış temsilciliğimizin fiziki şartları, personel, güvenlik, ulaşım, iletişim imkânları ile teknik altyapısının elverişli olması, Dışişleri Bakanlığının da uygun görüş bildirmesi nedeniyle, bu ülkedeki temsilciliklerde 60 sandığın kurulup 30 ilâ 37 gün süreyle faaliyete geçirilerek seçmenlere sandıkta oy kullandırılması mümkündür. 85 bilgisayar işi çözer" dedi.

Seçmenin bulunduğu ülkede sandık kurulmalı

YSK üyeleri Zeki Çelebioğlu da muhalefet şerhinde, Dışişleri Bakanlığı tarafından gönderilen yazıya göndermede bulundu. Dışişleri'nin "sandıklardan çıkan oy zarflarını ve tutanaklarını havi ağzı mühürlü torbaların diplomatik kargo yollama olanaklarından istifade edilerek yollanabileceği, yollamasına kadar da kapalı oy zarfları ve bunlara ilişkin tutanakları içeren ağzı mühürlü torbaların kripto cihazı, pasaport ve nüfus cüzdanı gibi değerli belge ve teçhizatın muhafaza edildiği kombinezon şifreli strongro-omlarda güvenli bir şekilde tutulmaları olanağının mevcut olduğu" yönünde görüş bildirdiğini hatırlatarak yurtdışındaki seçmenlerin bulundukları ülkelerde sandık kurulması gerektiğini vurguladı.

Gurbetçinin yüzde 8'i oy kullanabildi

YSK'nın kararı sebebiyle yurtdışındaki 2.5 milyon seçmen oy kullanamayacak. YSK kayıtlarına göre yurtdışında 2 milyon 556 bin 335 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 1.2 milyonu Almanya'da. Hollanda'da 200 bin, Fransa'da 100 bin, Avusturya'da ise 110 bine yakın seçmen var. 12 Eylül 2010'da yapılan referandumda yurtdışındaki seçmenlerin sadece yüzde 8'i oy kullanabildi. Yani 194 bin gurbetçi gümrüklerdeki sandıklara gidebildi.

"Kullanılmayan her oy demokrasi için kayıptır"

AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, yurtdışındaki seçmenlere kapıları kapatan YSK'y seçmen iradesinin sandığa geniş bir zeminde yansımasını engellemekle suçladı. Kdıç, "Büyük üzüntü duyuyoruz. Kullanılamayan her oy demokrasi açısından bir kayıptır. YSK daha yapıcı, olumlu, demokrasiye daha inanç ve saygı duyan, bütün insanlann iradesinin sandığa yansımasına katkı sağlayan bir kurum olması gerekmektedir'' dedi.

bugün