Hayatının önemli bir kısmını arı hareketlerini izleyerek geçiren ve kuvvetli ön sezileri nedeniyle arıların mevsimsel gelecekleri çok iyi bildiğini belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, Ege"deki arıların kış hazırlıklarına başladığını ve bu yıl sert bir kış mevsimi beklendiğini kaydetti.
Türkiye"de arıcılığın sadece bal üretimi olarak algılandığını, oysa arıların aynı zamanda dünyadaki doğal denge için çalışan önemli varlıklar olduğunu kaydeden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Bal , polen , arı sütü , propolis , bal mumu gibi arı ürünleri arılar tarafından insan oğluna sunulmuş mucizevi besinlerdir. Ancak bunun yanında bal arıları, dünyanın dengesi, doğanın ve insanoğlunun varlığını devam ettirmesi için olmazsa olmazlarındandır. Çünkü bal arıları en çok polinasyonu gerçekleştiren varlıklardır. Asıl sır da buradır zaten. Eğer bal arıları olmazsa tüm dünyadaki gıdaların yüzde 70-75"i olmaz. Şu anda bile yeterli olmayan gıda kaynaklarından yüzde 70 – 75 daha olmadığını düşünmek bile doğanın ve insanlığın ne kadar zorda kalacağını göstermektedir” dedi.
İlk çağlardan bu yana arıların en verimli şekilde kullanıldığını, ancak ülkemizde arıların kıymetinin yeterince anlaşılamamasından dert yanan Kılıç, “Anadolu denince akla varlık, tüm gıdaların yetiştiği bolluk, bereket, dünya arı ırkları ve gen kaynakları acısından çeşitlilik eşi benzeri olmayan bir yurt gelmektedir. Ege, Aydın denince ise birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış yıl 12 ay üretim yapılabilen dağlarından yağ ovalarından bal akan topraklar akla gelmektedir. Binlerce yıldır Anadolu"da, Ege"de, Aydın"da arıcılık yapılmıştır. Zaman gelmiş paralarda simge, zaman gelmiş zenginlik kaynağı olmuştur arılar. Tüm bunlara baktığımızda dünümüzü bilmeden, bu günü planlayamayız. Yarına da güvenli gidemeyiz. İlimizin, bölgemizin, ülkemizin arıcılığına bitkisel, tarımsal üretimine ve geleceğini daha iyi yönlendirme açısından geçmişine sahip çıkıp, geleceğine güvenle yol alabilme için eğitime, bilgi ve beceriye daha erken yaşlarda başlamalıdır. Arı ve arıcıları koruyalım çünkü onlar doğamızı koruyor” diyerek arıcılığın desteklenmesini istedi.