Genel Sekreter Ban, BM'de 192 ülkenin temsilcilerine 2010 yılında BM'nin öncelik verdiği konuları anlatmasının ardından basına da açıklamalarda bulundu.

2010 yılının 'kalkınma yılı' olduğunu ilan eden Ban, 2015 yılına kadar BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmada da daha çok çaba sarfedilmesi gerektiğini belirtti.

Dünyanın ve insanların zor zamanlardan geçtiğini belirten Ban, 'Dünyada pek çok ihtilaf devam ediyor, pek çok insan geride bırakılıyor' dedi. Dünyanın sorunların çözümünde BM'nin liderliğini istediğini vurgulayan Ban, 'Benim mesajım gayet basit, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri başarısız olamaz, olmamalıdır' dedi.

Dünyada ekonomik büyümenin ve güvenliğin sağlanması ve ailelerin yaşam koşullarının iyileşmesi için kalkınmaya yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Ban, bu yıl Eylül ayındaki 65. BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları sırasında Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi düzenleneceğini ve Mart ayında da bu hedeflere ulaşmada gelinen nokta ve eksikliklerle ilgili üye devletlere bir değerlendirme raporu sunacağını ifade etti.

Kalkınma hedeflerine ulaşmada iklim değişikliğiyle mücadelenin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Ban, Aralık 2009'da Kopenhag zirvesinde sağlanan mutabakatın bu yıl içinde hukuken bağlayıcı bir anlaşmaya dönüşmesi gereğine dikkat çekti. Genel Sekreter, 2010'da BM'nin diğer öncelik verdiği alanları ise 'kadınlara daha fazla fırsat verilmesi, nükleer silahlardan arınmış bir dünya, insan haklarının ve hukukun üstünlüğü ilkesinin yaygın hale gelmesi ve BM sisteminin güçlendirilmesi' olarak sıraladı.

BÖLGESEL KURULUŞLARLA GÖRÜŞME

Genel Sekreter Ban, konuşmasının başında New York yakınlarındaki Long Island-Greentree'de uluslararası ve bölgesel kuruluşların başkanlarıyla bugün ve yarın görüşmeler yapacağını ve görüşmelerde karşılıklı işbirliğini güçlendirme konusunu görüşeceklerini belirtti. Basına kapalı devam eden iki günlük toplantılara İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katılıyor.

KUZEY KORE

Genel Sekreter Ban, Kuzey Kore'nin kendisine yönelik yaptırımların kaldırılması halinde altılı görüşmelere döneceği yönündeki açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine, açıklamadan haberdar olduğunu belirterek, bölgede istikrarlı barış ve güvenlik mekanizması kurulmasının önemli olduğunu söyledi. Sorunların barışçıl bir şekilde ve diyaolog yoluyla çözülmesi gereğine dikkat çeken Ban, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması ile bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında ise Genel Sekreter olarak müzakerelerin ilerlemesi yönünde elinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğunu da ifade etti.

ORTA DOĞU

Ban, Orta Doğu ile ilgili bir soru üzerine ise, barış sürecine dönülmesi için uluslararası toplumun nasıl yardımcı olabileceği yönünde dünya liderleriyle görüştüğünü, son olarak Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile konuştuğunu, yakında da Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile biraraya geleceğini belirtti. İsrail ve Filistin taraflarının liderlerine müzakere masasına dönmeleri yolunda telkinde bulunduğunu kaydeden Ban, tarafların müzakere sürecinin içinde kalmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Ban, bu kapsamda Orta Doğu Dörtlüsünün de (ABD, BM, AB ve Rusya) bu hafta içinde Brüksel'de toplanmasının beklendiğini dile getirdi.

BM TADİLATI

Ban, BM'nin bugün hizmete açılan geçici binasının, 39 katlı BM merkez binasının onarılmasının ardından yıkılıp yıkılmayacağının sorulması üzerine, bugün daha önce de söylediği gibi binanın yıkılma kararının BM ülkelerine ait olduğunu, şu anda bu yönde bir karar olduğunu söyledi. Kendi ofisinin geçici binanın 3. katında olduğunu söyleyen Ban, en geç 3 yıl sonra BM merkez binasındaki 38. katındaki ofisine dönmeyi beklediklerini belirtti.

Ban, onarım sırasında BM binasında kullanılan ve kansere yol açtığı söylenen asbestoz içeren yapı malzemelerinin sökülmesiyle ilgili bir soru üzerine ise bu konuya sağlık açısında özel önem verdiklerini, BM binası tam olarak boşaltığında asbestoz içeren malzemelerin sökümünün yapılacağını söyledi. Ban, bir başka soru üzerine ise BM'nin tadilatı kapsamında daha önceden onaylanmış olan 1.8 milyar dolarlık bütçelerini aşmayacakları yönünde BM üye devletlerine garanti verdiğini de dile getirdi./yeni şafak