TPE, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Aydın Sanayi Odası (AYSO) işbirliğiyle düzenlenen “2010 Aydın Patent Günleri” etkinlikleri başladı. ADÜ Atatürk Kongre Merkezi"nde yapılan açılış törenine Vali Hüseyin Avni Coş, TPE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Birinci, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Belediye Başkan Vekili Altan Güney, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Haluk Uysal, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit ve sektör temsilcileriyle çok sayıda davetli katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, patent ve coğrafi işaretlerin önemine işaret etti. Aydın İnciri"nin coğrafi işaretinin AYTO"ya ait olduğunu anımsatan Dokuzlu, “2003 yılında başvurumuz yapılmış 2006 yılında sonuçlanmıştır. 2006 yılından bugüne kadar coğrafi işaretin önemini ilimizde bulunan incir üreticilerine, incir işletmelerine ve ihracatçılarına anlatamadık. Bu bizi son derece üzmektedir. Oysa ki üzerinde coğrafi işaret olan paketler, coğrafi işaret olmayan paketlere göre tüketici tarafından tercih edilecek, satış kolaylığı sağlayacaktır. Coğrafi işaret bulunduğu bölgenin, yörenin, iklimin ve toprağın özelliklerini taşıyan ürünün markalaşmasını sağlayan bir kolaylıktır. Coğrafi işareti bulunan ürünümüzün yurtdışı pazarlarında kolay satışı tercih edilir olması sadece Aydın"ı değil ülkemize de bir değer katacaktır” dedi.
Aydın için faydalı olacağını düşündükleri etkinliğe katılımın az olmasının kendisini üzdüğünü kaydeden AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel de, “Patent; değer, kazanç ve fayda anlamı taşıyor. İhracatımızın ithalatımızı karşılaması için değerlerimizin ve katma değerimizin yüksek olması lazım. Türkiye, kopyalamada yani patent hırsızlığı konusunda dünyada 3"üncü sırada bulunuyor. Biz buna itiraz edebilmek için dahi harç ödemek zorunda kalıyoruz. Hükümetimizin bu konuda ve patent hırsızlığının önlenmesi konusunda caydırıcı önlemler alması gerekiyor” diye konuştu.
Aydın"ın fikri çalışmalarıyla, yerel zenginlikleriyle, sınai hakların etkin korunmasıyla gelişebilecek, güçlenebilecek bir şehir olduğunu savunan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, şunları söyledi: “Değişen ve gelişen dünya koşullarında artık vazgeçilmez olan yenilikler ve yenilikçi düşüncelerdir. Farklı olan talep ediliyor ve fark oluşturanlar kazanıyor.
Fikri çalışmalarla ortaya çıkan fikri ürünlerin korunması zorunlu hale gelmiştir. Aydın"da sınai hak bilincinin gelişmesi için ADÜ olarak patent başvuruları yapılmıştır. Şu anda inceleme aşamasında olan bir patent başvurusu ve hazırlık aşamasında olan iki patent çalışmamız daha bulunmaktadır”

“TÜRKİYE COĞRAFİ İŞARETİ BİLMİYOR”
Bilgi ve sınai hakların ön plana çıktığı bir bilgi toplumunda yaşanmakta olduğuna işaret eden TPE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Birinci ise, TPE"nin patent ve coğrafi işaret başvuru bilincinin artması yönünde çalışmalar yaptığına dikkat çekerek, “Türkiye"de yetiştirilen ürünlerin bir çoğunun coğrafi işareti yok. Bu konuda bir Coğrafi İşaret Araştırma Enstitüsü kurulma fikri gündeme geldi. Bu konuda bir arkadaşımızı görevlendirdik ve çalışmalar devam ediyor. TPE olarak toplumda patent, coğrafi işaret ve tasarım bilincinin artması için sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının da arasında bulunduğu 50 paydaşı bir araya getirerek Türkiye"nin Patent Stratejisini ortaya koyduk” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE BİR ÇOK AVRUPA ÜLKESİNİ GERİDE BIRAKTI”
Dünyada yaşanan gelişmelerin sınai mülkiyet haklarının, sanayinin ve ekonominin en önemli unsurlarından biri haline gelmesine yol açtığına işaret eden Birinci, şöyle konuştu: “Türkiye, 2009 yılında 70 binin üzerinde marka başvurusuyla, Fransa ve Almanya ile birlikte Avrupa'da ilk üç arasında yer aldı. Bu alanda İngiltere, İtalya, İspanya gibi pek çok önemli ülke geride bıraktık. Endüstriyel Tasarım başvurularında meydana gelen artışlar sayesinde Türkiye, bir kaç yıldır Avrupa"da ilk üç ülke arasında yer alıyor. Türk Patent Enstitüsüne yapılan patent başvuru sayısı, 2008 yılında Cumhuriyet tarihinde ilk kez 10 binin üzerine çıkmıştı. 2009 yılında da aynı şekilde Enstitümüze 10 bin üzerinde buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapılmıştır. 1995 yılında toplam başvuru sayısının bin 730 olduğu dikkate alındığında, gelinen noktanın önemi daha iyi kavranacaktır. Bu artışlarda, hiç kuşkusuz TÜBİTAK ile yürüttüğümüz patent teşviklerinin de büyük etkisi oldu”

“AYDIN 19"UNCU SIRADA”
Aydın"ın patent başvuruları hakkında da bilgiler veren Birinci, konuşmasını şöyle tamamladı: “Aydın'ın, patent, marka, ve tasarım başvurularının her birinde Türkiye genelinde 19. sırada olduğunu görmekteyiz. Üniversite ve sanayi arasında güçlü işbirliğinin tesis edilmesi durumunda, Aydın'ın bu sıralamanın çok daha üst sıralarında yer alabileceğini düşünüyorum”

“PATENT, ÇAĞDAŞLIKTIR”
Bir toplumdaki patent sayısının o toplumdaki çağdaşlık oranıyla doğru orantılı olduğunu kaydeden Vali Coş da, 2010 Aydın Patent Günleri etkinliğinin faydalı olmasını temenni ederek, “Bir şeyleri bulup marka haline getirmek kadar, yenilikleri kayda geçirmek ve sınai hakları korumak da önemlidir. Değerlerimizin korunup, gelecek nesillere bırakılması hepimizin görevidir. Eğer haklarımızı koruyamazsak, bizden önce davrananlara kendi hakkımızı kullanabilmek için para ödemek zorunda kalırız. Atatürk"ün gösterdiği "Çağdaş uygarlıklar" seviyesine ulaşabilmek için bilim ve teknolojinin imkanlarından faydalanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Aydın"da 2000-2009 yılları arasında en fazla "Patent ve Faydalı Model" başvurusu yapan Uğur Soğutma, Astaş Çelik Kapı ve Koç Tarım; en fazla "Marka" başvurusu yapan Metin İlaç, Söktaş, Agrita Gıda; en fazla "Endüstriyel Tasarım" başvuru yapan Uğur Soğutma, Astaş Çelik Kapı ve Yüksel Seramik ile en fazla "Coğrafi İşaret" başvurusu yapan AYTO"ya plaketleri Vali Coş, Başkan Yardımcısı Birinci ve Rektör Boylu ile protokol üyeleri tarafından verildi. iha