Global piyasaların lider insan kaynakları danışmanlık firması Mercer"ın tüm dünyada aynı anda gerçekleştirdiği en önemli çalışmalardan biri olan TRS Ücret Araştırması (Total Remuneration Survey) 2008 Türkiye sonuçları açıklandı.

Rapora göre, 2009"da çokuluslu ve büyük çaplı Türk şirketlerinde ücret artışı ortalama yüzde 9.2 olacak, yeni işe alımlarda dramatik düşüş yaşanacak...

Nisan ayında başlayan Mercer Ücret Araştırması data toplama süreci, aynı yılın Eylül ayında yayına hazır hale getiriliyor. Ancak 2008 Eylül ayında zirveye ulaşan global kriz nedeniyle bu sene Mercer Ücret Araştırması"nda bir istisna yaratılarak, Ekim ve Aralık aylarında sadece maaş artışıyla ilgili olarak bir araştırma daha gerçekleştirildi.

Araştırmanın Türkiye sonuçları, 2009 yılı ortalama ücret artışının çokuluslu ve büyük Türk şirketlerine bakıldığında yüzde 9,2 olarak gerçekleşeceğini ortaya koyuyor. Sadece büyük çaplı Türk şirketleri baz alındığında ise bu ortalama yüzde 6,5 olarak gerçekleşiyor.

Yılın ilk yarısında (Nisan ayında) yapılan araştırma sonucunda katılımcıların genel eğilimi tüm düzeylerdeki çalışanlara beyaz ya da mavi yakalı ayrımı olmaksızın yüzde 10"luk bir artış uygulamaktan yanaydı. Ekim ve Aralık aylarında tekrarlanan araştırma sonucunda ise, katılımcı şirketlerin yüzde 10"ü ücret artışı verip vermemeyi ve hangi oranda olacağını 2009 yılının ilk çeyreğindeki gelişmeler doğrultusunda değerlendireceklerini bildirirken, sadece yüzde 1"lik oran artış gerçekleştirmeyeceğini ifade etti.

İŞE ALIMLAR AZALACAK

Nisan 2008"de Türkiye"de ankete katılan İK yöneticilerini yüzde 64"ü "Yeni işe alım yapacağım" derken, sene sonuna doğru yapılan araştırmada katılımcıların sadece yüzde 21"i "Yeni yılda yeni işe alımdan" söz etti. Şirketlerin 2009 yılı işe alım yaklaşımındaki bariz farklılık, Mercer"ın araştırmasının en çarpıcı sonuçlarından biri olarak öne çıkıyor.

2008 yılının Nisan ayında yapılan araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 64"ü yeni eleman alacağını ifade etmişti. Yüzde 6"lık kısım eleman çıkaracağını beyan ederken yüzde 30 ise değişiklik yapmayacağını ifade etti. 2008 sonunda ise, 2009"da işe alım yapacağını söyleyen şirket sayısı yüzde 21"e düştü.

“En yüksek ücreti” sigara firmaları ödüyor

Mercer Ücret Araştırması"nın Türkiye tarafında 100 şirket yer alırken bu şirketler ağırlıklı olarak hızlı tüketim, dayanıklı tüketim, otomotiv, kimya, genel üretim/endüstriyel perakende gibi farklı sektörlerin temsilcilerinden oluştu. Mercer Türkiye Danışmanlarından Berna Camat, 2009 yılı ücret artışlarının sektörel dağılımını şu sözlerle yorumladı:

"Genel anlamda alt seviyelerdeki pozisyonların ücretlendirmesinde sektörel ayırımlar çok net değil. Sektörel bazda ücret farklılıklarının orta düzeyden başlamak üzere genelde daha belirgin olarak üst düzey yöneticilerin ücretlerine yansıdığını söylemek mümkün.

Bu doğrultuda araştırma sonucunda hızlı tüketim malları sektöründe saydığımız sigara ve içecek sektörünün genel olarak diğer sektörlere nazaran daha yüksek ücretlendirme politikası izlediğini söyleyebiliriz."