STO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran tarafından açıklanan çalışma sonuçları; Söke'nin 2007 ve 2008 yıllarında gerek tarımın kötü gidişi gerekse son günlerde dünyayı etkisi altına alan küresel krizden yeteri kadar nasibini aldığını ortaya koydu.
STO tarafından yaptırılan istatistik çalışması hakkında bilgiler veren STO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran, ilçe genelinde 2007 yılında 249 firma açılırken, 73 firmanın kapandığını söyledi. 2008 yılında bugüne kadar geçen süre içerisinde 87 yeni firmanın açıldığı ve 33 firmanın ise kapandığı açıklayan Toyran, “2008 yılının ilk 3 ayında firmaların açılış ve kapanış rakamları arasındaki farkın azlığı dikkat çekiyor. Diğer taraftan 2008 yılının bugüne kadar çoğunluğu 30 adet ile lokanta, market ve gıda satışı yapan mekanlar oluştururken; aynı dönem içinde kapanan mekanlara bakıldığında 8 adet ile çoğunluğu yine aynı iş kolu olduğu görülüyor. İlçemizdeki yerel enflasyonun belirlenmesi için en fazla kullanılan 35 değişik gıda ve diğer tüketim malzemelerin fiyatı üzerinde çalışma yapıldı. Araştırma neticesinde domates yüzde 114'lük fiyat artışı oranıyla ile enflasyon şampiyonu ürün olurken; yüzde 100 artışla ile margarin, yüzde 88 artışla ile portakal, yüzde 64artışla pirinç ve yüzde 38 artış oranıyla kuru fasulye sıralamanın en üst sıralarında yer alan diğer ürünler oldu” dedi.
Tarımda yaşanılan sıkıntıların tüm sektörlere yansıdığına değinen Süleyman Toyran, Söke'de ekonominin 1998 yılından bu yana belini doğrultamadığını iddia etti. Bu kötü gidişatta yanlış politikaların büyük etken olduğunu savunan Toyran, “Zincir mağazaların çoğalması, küçük esnafı rekabet edemez konuma getirildi. Bankalar tarafından verilen uzun vadeli özellikle konut ve taşıt kredileri gelirleri ipotek altına aldı. Faizi oranları düşük gözükse de sıradan vatandaşlarımızın gelirleri ile doğru orantılı değil. Ürünlere yapılan zamlar ile vatandaşlarımızın gelirleri doğru orantılı arttırılamadı. Bu nedenle gelen her yıl giden yılı aratır duruma geldi. STO olarak 2008'in zor bir yıl olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.