Varlık Barışı uygulamasında sürenin 31 Aralık 2009'a kadar uzatılması piyasalarda olumlu karşılanırken, ticaret ve sanayi odaları tarafından 2003-2007 döneminin vergi incelemesi yönünden kapsayan uygulamaya 2008 yılının da dahil edilmesi yönünde Maliye Bakanlığı'na taleplerin olduğu öğrenildi. Talep sahipleri, 2008'in eklenmesi halinde uygulamadan yararlanmak isteyen müracaatlarda artış olacağı tahminini yaptıklarını belirtiyorlar.

Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun ile 22 Kasım 2008 tarihinde uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren Varlık Barışı uygulaması, 10 Temmuz 2009 tarihinde uygulamaya giren 2'inci varlık barışıyla 30 Eylül 2009 tarihine kadar uzatılmıştı. Kanun kapsamında 1'inci ve 2'inci varlık barışı uygulamalarında yurt içi varlıklar için yüzde 5, yurt dışı varlıklar için ise yüzde 2 vergi alınması yer alıyordu.

TASARIYA EKLENMİŞTİ

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Eylül ayı sonrası gündeme getirilen,bir kanun tasarısına eklenen iki maddeyle, uygulama süresi bitmiş olan Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun'a (Kamuoyunca bilinen ismiyle Varlık Barışı Kanunu'na) yeniden uygulama olanağı getirilmesi öngörülmüştü. Komisyondan geçen tasarının yasama sürecini tamamlayarak yürürlüğe girmesi piyasalar için de pozitif bir etki yaratmıştı.

SERMAYEYE ÖNCELİK

Varlık Barışı'yla ilgili kanunda amaç; Yurtdışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması. Aynı zamanda yurtiçinde bulunan ancak kayıtlarda yer almayan varlıkların, işletmelere sermaye olarak konulmak suretiyle öz sermaye yapılarının güçlendirilmesi, olarak ifade edilmiştir.

Sürenin uzatılması sevindirici

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Varlık Barışı uygulamasının 2008 yılını da kapsamasını istediklerini belirtmişti. Varlık Barışı'nda sürenin uzatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Erkoç, “2008'in de kapsama alınmasını, biraz daha bu anlamda devletimizin esnek davranmasını bekliyoruz. Bu sıkıntılı dönemi hep beraber atlatmamız gerekiyor.” değerlendirmesini yapmıştı.Varlık Barışı Kanunu, yararlananlara; Bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaması; Diğer nedenlerle, 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak, 22.11.2008 tarihinden sonra başlayan vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer matrahını etkiliyor.

Beyan edilen tutarlar esas

Türkiye genelinde sanayi ve ticaret odaları temsilcileri Maliye Bakanlığı'na yaptıkları başvurularda, 1 Ocak 2008 öncesi dönemleri kapsayan vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar, KDV ve diğer vergiler yönünden tespit edilen matrah farkından, Varlık Barışı Yasası kapsamında beyan edilen tutardan mahsup edildiğini hatırlattılar.Odalardan yapılan başvuruda, düzenlemenin 2008 yılını da kapsamaması halinde, ileride 2008 yılına ilişkin bir inceleme yapıldığında mahsuplaşacak bir değerin olmayacağını hatırlattılar. Varlık Barışı Kanunu'yla yapılan düzenlemelerle; Yurtdışında 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle sahip olunan varlıkların; Rayiç bedelle banka, aracı kurum veya vergi dairesine bildirilmesi; Belirlenen sürede Türkiye'ye getirilmesi ya da Türkiye'deki banka veya aracı kurumda açılacak bir hesaba transfer edilmesi; Beyan edilen değerler üzerinden %2 oranında vergi ödenmesi; Türkiye'de bulunan ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle defter kayıtlarında yer almayan kıymetlerin; Rayiç bedelle vergi dairesine beyan edilmesi, Defterlere kaydederek pasifte özel bir fon hesabı açılması, Fon tutarının sermayeye eklenmesi öngörülüyordu./yeni şafak