Büyükekşi, "500 firmanın yüzde 20'si şirket başına ortalama 5 milyon lira yatırım yapacak" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2012 yılı 2. çeyrek gerçekleşmeleri ile 3. çeyrek beklentilerine yönelik anket sonuçları açıklandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2012 yıl sonu için belirlenen 180 bin istihdam hedefinin aşılacağını vurguladı. Büyükekşi, "Üçüncü çeyrekte firmaların yüzde 35'imavi yakalı, yüzde 28,7'si beyaz yakalı, yüzde 10'u da Ar- Ge çalışanını bünyesine katmayı hedefliyor. Aynı firmalar, 2012'de 6 yeni eleman almayı planlıyor" diyen TİM Başkanı Büyükekşi, bu rakamlarla ihracatçının alacağı eleman sayısının 200 bine dayanacağını duyurdu.

Yüzde 6'sı 6'ncı bölgeye Yeni teşvik paketi ile ilgili, firmaların 5'te 1'inin yatırım yapmayı hedeflediğini ifade eden Büyükekşi, firmaların yüzde 6,2'sinin 6'ıncı bölgede yatırım yapmayı hedeflediğini bildirdi.

Büyükekşi, "Ankete katılan 500 firmanın yüzde 20'sinin ortalama şirket başına 5 milyon liralık yatırım yapması bekleniyor" diye konuştu.

Kur kırmızı çizginin altında

Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların yüzde 57.3'ü rekabetçi fiyat sunamamaktan, yüzde 32.5'i ise finansman sorunundan şikayetçi olduğunu kaydetti. Büyükekşi: "Faizlerde yapılacak bir indirim ihracatın ve yatırımın finansmanı adına önemli bir gelişme olur. Kur sepetinde kırmızı çizgimiz 2'nin altına inmesiydi, şu an sepet 2'nin altında" dedi.