Arkadaşları ile gittiği bir İstanbul gezisinde cami önündeki tartıcının ağır bulduğu için tartmadığı Osman Ay önce zayıflama niyetiyle yemek yememeye başladı. Markette çalışırken 3 aylarda oruç tutmaya başlayan Ay o günden sonra bir daha oruç tutmadığı gün olmadı. 
 
Hiç bir sağlık problemi olmadığını söyleyen Osman Ay, "Oruç tutan insanların evlerinde iş yerlerinde huzur mutluluk yüzlerinde neşe gülümseme hiç eksilmez. Oruç tutan insanın performansı yüksek derecelere çıkıyor. Benim hiçbir problemim yok. 44 yaşındayım.Hasta olduğumda ilacımı iftar ve sahura göre ayarlattım ve içtim. Başım ağrırsa Bu ağrıyı Allah'ım sen verdin. Dayanma sabrını da ver diyorum. Geçiyor. Ne tansiyon ne şeker. Açlık tansiyonu diyorlar. Nedir bilmiyorum. Hiçbir şeyim yok. Allaha şükür sapa sağlamım"dedi. 
 
Afrikada binlerce insanın açlık ve susuzluk çektiğini söyleyen Osman Ay,"Bizler şükürki bolluk bereket içerisindeyiz. Afrikada binlerce insan aç ve susuz biz ise belli saatlerde arasında ibademizi yapıyor sonra tekrar suyumuzu içiyor yemeğimizi yiyoruz"şeklinde konuştu. 
 
Ölene kadar oruç tutacağını söyleyen Osman Ay Ramazan ayında vatandaşların sahurda bol bol su içip meyve yemelerini tavsiye etti.  
 
  Marketinde boş kaldığını yaptığı karikatürleri işyerinde sergileyen Osman Ay'ın basılmak üzere olan birde şiir kitabı bulunuyor.