AFGANİSTAN temyiz mahkemesi, kutsal değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan gazeteci Pervez Kambahş"a verilen ölüm cezasını bozdu. Bununla birlikte mahkeme, 24 yaşındaki Kambahş"ı 20 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Mezar-ı Şerif"teki Balkh Üniversitesi"nde gazetecilik bölümünde okuyan ve aynı zamanda yerel gazetelerde çalışan Kambahş, derslerde İslam"da kadın haklarıyla ilgili sorular sormak ve bu konudaki bir makaleyi dağıtmak suçundan geçen yıl tutuklanmıştı. İdam cezası kararı verilmesiyle sonuçlanan dava, dünya çapında ilgi toplamış, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai"ye, davaya müdahale etmesi için büyük baskı yapılmıştı. Aralarında Hürriyet"in de bulunduğu bazı gazeteler Afgan gencinin serbest kalması için kampanya yapmıştı.

Temyiz mahkemesi, beş üniversite öğretim görevlisini tanık olarak dinledikten sonra, Kambahş"ın İslam"a ve Hz.Muhammed"e hakaret ettiğine karar verdi, ancak yine de cezasını indirdi. Öğretim görevlileri, Kambahş"ın kendilerine İslam"a ve Hz.Muhammed"e hakaret içeren sorular yönelttiğini ifade ettiler. Ancak adının Hamid olduğu belirtilen bir sınıf arkadaşı, daha önce Kambahş aleyhindeki ifadesini istihbarat örgütünün baskısı altında verdiğini söyledi.

Kararın açıklanmasından sonra basın mensuplarına konuşan Kambahş ve avukatı Muhammed Afzal Nuristani, "karar adil değil" dediler. Kambahş, bir yıldır tutuklu olduğunu ve işkence gördüğünü belirtti.