Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni dönem, Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklamasıyla başlayacak. Ancak Meclis'in ilk günü, vekillerin yemin töreninde yani 24 Haziran'da Türkiye'yi yeni bir tartışma bekliyor. O da yemin metni konusu...
20 yıl önce Leyla Zana'nın Kürtçe yemin etmesiyle bir kriz yaşanmıştı mecliste. Leyla Zana, yeni dönemin ilk günü için daha ılımlı konuşuyor. Zana, 20 yıl aradan sonra çıkacağı meclis kürsüsünde yeniden Kürtçe yemin okuyup okumayacağına ilişkin soruya "Yeni döneme uygun olmaz. Böyle bir düşüncem yok" cevabını verdi.
BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari'den bağımsız milletvekili seçilen Selahattin Demirtaş da "Meclis'teki yemin töreninde kriz olmayacak" diye konuştu. Bu defa BDP'nin desteklediği "Emek, Demokrasi ve Barış" bloğunun listesinden seçilen sosyalist milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, yemin metnindeki bazı ifadelere tavır koydu.
Sosyalistler, milletvekili yemin metnindeki "Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma", "Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma" ve "Büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" ifadeleri, sosyalist vekillerin ideolojisine ve dünya görüşlerine uymadığını iddia ediyor. BDP ise, krizi aşmak için sorunu Diyarbakır'daki toplantıda tartışıp, sosyalist milletvekillerini ikna etmeye çalışacak. Kürtçe yemin, yemin metninin eksik veya farklı okunması durumunda Meclis Başkanı'nın tutumu ne olacak?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Mehmet Ali Şahin, bu konudaki tavrını, "Hiçbir vekil arkadaşımın böyle bir yanlış yapacağını düşünmüyorum" diyerek açıkladı.