20 milyona yakın konut stokunun yüzde 40'ının elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Bir saniye bile vakit geçirmeye tahammülümüz yok. Devletin kasasında 100 milyar lira para yok. Millet bunu kendisi yapacak." dedi.

400 milyar doları bulacak kentsel dönüşüme ilişkin Meclis süreci devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çalışmanın detaylarını anlattı. Türkiye'deki konut stokunun 20 milyona yaklaştığına işaret eden Bayraktar, "Bizim göreceli olarak yaptığımız araştırmalar ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı araştırmalara göre yüzde kırka yakınının elden geçmesi lazım. Buna köyler, kasabalar ve şehirler de dahil. İki senelik, beş senelik, on senelik periyotlarla bu işi yapacağız. Bu konuda biz çok ciddiyiz, çok heyecanlıyız. Bir saniye bile vakit geçirmeye tahammülümüz yok." dedi.

Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nun kentsel dönüşümün vatandaşlar tarafından yapılmasını temin edeceğini kaydetti. Türkiye'de son 9 yılda yapılan 5 milyon konutun 4,5 milyonunun özel sektör, 500 bininin de devlet eliyle üretildiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin 150-160 noktada kentsel dönüşümü devlet ve belediyeler eliyle yaptığını ifade etti. Bayraktar, kentsel dönüşümde belediyelerin başrolde olacağını, Toplu Konut İdaresi'nin de (TOKİ) büyük rol alacağını kaydetti. Bayraktar, "Belediyelerle kol kola kardeşçe bunları yürüteceğiz ama esas başrolde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olacak." şeklinde konuştu.

Bakan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşın para almasının yanı sıra cebinden de para çıkabileceğini söyledi. Düzenlemeye göre, 50 daireden 45'i anlaşıp, 5 dairenin dönüşüme karşı çıkması halinde, bu dairelerin bedeli tespit edilerek açık artırmayla satılacak ve paralar o kişilerin hesabına resen yatırılacak. Satılmaması halinde ise Hazine adına tapusu yapılarak anlaşma yapanlara "Biz sizin anlaşmanıza amadeyiz." denilecek. Bakan Bayraktar, "Bu uygulama, kanunun en önemli ayaklarından biri. 2-3 kişi projelerin önünü tıkıyordu. Nitelikli çoğunluk anlaştığı zaman anlaşma sağlamayanların elimine edilmesini teminen devlet devreye girecek. Bu kanun kapsamında kentsel dönüşüm alanında kiracı varsa kiracıya kira yardımı yapılacak. Binadaki hak sahiplerine kredi yardımında bulunulacak. Bu tür yapılarda tüm vergiler muaf olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de son 50 yılda bir yapı silueti oluştuğunu ve bunun mimarlar tarafından yapıldığını ifade eden Bayraktar, "Hepimizin hem vebali, hem sevabı, hem de günahı var." ifadesini kullandı. Bayraktar, görsel mimariye, tarihi dokunun korunmasına ve çevreye daha fazla önem verdiklerini kaydetti. İmar tadili için belediyeye yapılan başvurularda belediyenin 4 ayda sonuçlandırmaması halinde valilik aracılığıyla başvurunun kendilerine yapılmasını da isteyen Bakan Bayraktar, bu tür hallerde plan tadillerini kendilerinin yapacağını, ayrıca belli büyüklükteki özel proje alanlarında belediyeye sormadan da imar planı hazırlayacaklarını açıkladı.

Bayraktar, kentsel dönüşümde imar artışına ilişkin olarak ise şu bilgileri verdi: "İmar artışı olmadan kentsel dönüşüm olmaz. Gerçekten olmaz. Biz İstanbul'u bu hale getirdik. Bundan sonra kentsel dönüşüm yapmak için de imar artışından başka yol yok. Küçükçekmece Belediye Başkanı 'Ya 1 milyonluk konut yapacağız. Ya da 1 milyon mezar hazır edelim.' dedi. Çok doğru bir söz. Bunu İstanbul'da yapmamız lazım. Bunun şakası yok. Mutlaka yapacağız. Devletin kasasında 100 milyar lira para yok. Millet bunu kendisi yapacak."