Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, mali krizden zarar gören banka ve şirketlere destek sağlanması için önerilen 86 milyar dolarlık paketi onayladı.

Buna göre, 50 milyar dolar, bir kısım banka ve şirketlerin dış borç ödemeleri için ayrılırken, 36 milyar doların da Sberbank ve VTB gibi tüketici kredisi saglayan bankalara verilmesi kabul edildi.

Rusya borsasında kayip son altı ayda yüzde 67'ye ulaştı. Pazartesi günü yaşanan yüzde 19'luk düşüş bir gündeki en büyük düşüş olarak tarihe geçti. Sık sık kapanan borsa dün de Avrupa ve ABD borsalarından gelen olumlu haberle yeniden toparlandı.

Ancak kısa sürede yüzde 10'dan fazla artışın gerçekleşmesi üzerine yeniden kapandı. Sabah saatlerinde sürpriz bir şekilde işlemlere başlayan
borsada işlemlerin kısmı olarak durdurulduğu belirtiliyor. Ancak, konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

RUS ŞİRKETLERİN KAYBI 230 MİLYAR DOLAR

Petrol fiyatlarinda yasanan gerileme Rusya ekonomisinin yumusak karni. Petrolün varilinin 80 doların altına inmesi tedirginliği artırıyor. Roman Abramoviç, Oleg Deripaska gibi onlarca Rus oligarkının sahip olduğu dev Rus sirketlerinin kaybının 230 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

BLOOMBERG ANALIZINE GÖRE KAYBEDİLEN RAKAMLAR

*Roman Abramoviç, Evraz Grup, 20 milyar dolar

*Oleg Deripaska, Rusal, 16 milyar dolar

*Vladimir Lishin, Novolipetsk Demir Çelik, 22 milyar dolar

*Aleksey Mordasov, Severstal Grup, 5,3 milyar dolar

*Aleksander Lebedev, Aeroflot, 3,1 milyar dolar

*Vagit Alekperov, LUKoil, 7,2 milyar dolar

*Dmitri Ribolovlev, Uralkali, 4,1 milyar dolar

Son mali krizden kazançlı çıkanlar da var. Norilsk Nickel'deki yüzde 25'lik hissesini krizden hemen önce 13 milyar dolara Deripaska'ya satan Mihail Prokhorov en fazla kazançlı çıkanlardan. Prokhorov'un hisselerinin şimdiki değeri sadece 3,38 milyar dolar.