Can güvenliği nedeniyle kimlikleri açıklanmayan gizli tanıklar, rakamlarla kodlanıyor. 13 ayda tamamlanan iddianamede önemli şüphelilerin bazılarına 150 sayfa ayrılıyor.

ÜMRANİYE"de bir gecekonduda 12 Haziran 2007"de ele geçirilen 27 adet el bombası ile başlayan Ergenekon Soruşturması"nın ilk perdesinde sona gelindi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nın başlattığı soruşturmaya ilişkin iddianamenin yazımı 1 yıl 1 ay sonra tamamlandı. 2455 sayfalık iddianamede can güvenliği nedeniyle kimlikleri açıklanmayan tanıklar, rakamlarla kodlandı. İddianamede bu şekilde 20 gizli tanığın ifadesi yer aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından Pazartesi günü açıklanacak olan iddianamede 40 ana başlık yer aldı. Fihrist yapılan iddianamenin 400 klasörlük ekleri ise 3 adet DVD"ye kaydedildi.

Her şüpheliye 5 ayrı bölüm ayrıldı

İddianamede, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek"in de arasında bulunduğu 48 tutuklu, 85 şüpheli yer aldı. Her bir şüpheli için 5 ayrı bölüm ayrıldı. Böylece iddianamede yer alan alt bölümler 425"i buldu. İddianamede önemli şüphelilerin bazılarına ise 150 sayfa ayrıldı. Üç savcı tarafından Levent"teki Ticaret Mahkemeleri"nde ayrılan özel bir bölümde 3 aydır devam eden çalışma sonucu yazımı tamamlanan iddianamede, Ergenekon terör örgütünün yurt dışı bağlantılarına da yer verildi.

Perinçek-Küçük-Peker yurtdışında buluşuyormuş

Soruşturma kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, örgütün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen Doğu Perinçek, Türk Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü Sevgi Erenerol, Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz ile organize suç örgütü lideri Sedat Peker"in zaman zaman yurt dışında bir araya gelerek toplantılar ve seminerler yaptığı anlatıldı. Bu seminerlerle ilgili örgütün bağlantılarına da yer verildi.

4. darbe planını ise CÇG oluşumu yapacakmış

İddianamede 20 gizli tanığın ifadesine de başvuruldu. Can güvenliği nedeniyle kimlikleri açıklanmayan tanıklar, rakamlarla kodlandı. İddianamede ayrıca örgüt tarafından yapılacak 4 darbe planı hazırlandığı da öne sürüldü. "Sarıkız", "Ayışığı", "Eldiven" isimli darbe hazırlıklarının dışında yapılması planlanan 4"üncü darbe planının ise Ergenekon kapsamında Cumhuriyetçi Çalışma Grubu olarak adlandırılan oluşum tarafından yapılacağı iddia edildi.

Emekli orgeneraller için ayrı evrakla ek iddianame

Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon"un da aralarında bulunduğu son operasyonda tutuklananlar için ise ayrı bir evrak numarasına kayıt edilecek. Daha sonra bu kişiler hakkında ek iddianame hazırlanacak. Bu ek iddianame ana davaya eklenecek. Bu operasyonda 10 kişi tutuklandı, 9 kişi mahkemeden serbest bırakılmıştı. Daha önceki operasyonlarda gözaltına alınanlardan 48 kişi tutuklandı, 18 kişi mahkeme tarafından, 24 kişi ise savcıdan serbest bırakıldı.

Ülkede kaos yaratacak eylemler

İddianamede, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink"in öldürülmesi ve Danıştay saldırısının da arasında olduğu eylemlere yer verildi. Danıştay saldırısına 60 sayfa ayrılan iddianamede, bu eylemlerden "ülkede kaos yaratacak eylemler" diye söz edildi. Dink cinayetine ilişkin dava dosyasına gönderdiği ifadelerle gündeme gelen ve Ergenekon yapılanmasında adı geçen kişilerle bağlantısı olduğu ileri sürülen Engin Bağbars"ın da tanık olarak ifadesi yer aldı.