Krizde eve kapananlar sevgili bulma ümidini internete taşıdı.

Dünyada online flört endüstrisi 1.8 milyar dolara çıktı. Türkiye'de de pazar hızla büyüyor

90'larIn ortalarında ilk ortaya çıktıklarında çaresiz insanların başvurduğu bir yöntem olarak algılanan ilişki ve arkadaşlık siteleri (e-dating/e-flört), aradan geçen 15 yıla yakın sürede eş veya arkadaş arayanlar için daha 'meşru' bir yol haline geldi. Türkiye'de hala internet üzerinden biriyle tanışıp flört etmek, belli kesimler tarafından yargılansa da, pazarın büyümesi azımsanmayacak bir kitlenin interneti sevgili bulmak için kullandığını gösteriyor.

Akşam gazetesinden Şenay Köşdere'nin haberine göre Türkiye'de irili ufaklı 100'ün üzerinde e-flört sitesi var. Bu siteler, facebook, twitter gibi sosyal paylaşım ağlarından kalın çizgilerle ayrılıyor. Çünkü bu sitelerde tek amaç sevgili ya da eş bulmak. İlişki sitesi siberalem.com'un koordinatörü Ayşe Gözde Ekmekçi, 2000 yılında kurulan siberalem'in 10 yılda 13 milyon kişilik kayıtlı üye profiline ulaştığını, halen 1 milyon kişinin siteyi aktif olarak kullandığını belirtiyor. Ekmekçi, Türkiye'deki tüm ilişki sitelerinde ise toplam aktif kayıtlı üye sayısının 2.5 milyona ulaştığını tahmin ediyor.

Ekmekçi, küresel kriz sonucunda tüm dünyada bu sitelere olan ilgide artış olduğunu belirtiyor. '2009'da tüm dünyada e-dating pazarında büyüme oldu' diyen Ekmekçi şöyle devam ediyor:

'MALİYET'İ AZ

Bunun sebebi, insanların daha az dışarı çıkmaya başlaması. İnternet yoluyla birileriyle tanışmak çok daha ucuz. İnternette bu tarz bir siteye 1 aylık üye olmak, dışarıda bir akşam yemeğinden daha ucuz. Mesela siberalem'de bir aylık silver üyelik 18 lira. 1 ay boyunca 18 liraya her akşam sınırsız sayıda insanla tanışıp, sohbet edebiliyorsunuz. Dolayısıyla insanların dışarıda daha az sosyalleşebildiği dönemlerde, internet daha ucuz bir alternatif olarak göze çarpıyor. Siberalem'in de ciroları Türkiye'de krizin hissedilmeye başladığı andan itibaren belirgin bir şekilde yükselmeye başladı. Kriz çanlarının çalmaya başlamasıyla bizim trafiğimiz yüzde 20 arttı....'

Kadına pozitif ayırımcılık var

Siberalem.com'un 13 milyon üyesine her gün 5-6 bin kişi daha katılıyor. Sitede kadınlar yüzde 35 seviyesinde. Bu nedenle kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Kadınlar, günde 3 kişiyle para ödemeden konuşuyor.

Amerika'da artık normal yol internet

Avrupa ve Amerika'da ise rakamlar çok daha yüksek. Kuzey Amerika'da 1.400 civarında online dating sitesi var. Ve 40 milyon bekar insan yeni insanlarla tanışmak için bu siteleri kullanıyor. Gözde Ekmekçi, Amerika'da artık sevgili bulmak için 'normal' yolun internet haline geldiğini anlatıyor: Türkiye'de hala bir kültürel bariyer var. Ama Amerikalıların yüzde 40'ı Avrupalıların ise yüzde 39'u internette arkadaş ya da sevgili arıyor. Amerika'da gerçekleşen evliliklerin yüzde 15'inde ilk merhaba internette başlıyor...

İnternetten aşk yüzde 50'yi buldu

- 2009'da online flört endüstrisinin yıllık cirosunun 1.8 milyar dolar, ilişki danışmanlığı ve çöpçatanlık endüstrisinin yıllık cirosunun ise 260 milyar dolar olduğu düşünülüyor.
- Şu an sadece Kuzey Amerika'da 1.400 online dating sitesi bulunuyor.
- ABD'de 40 milyon bekar, yeni insanlarla tanışmak için online dating ve sosyal iletişim sitelerini kullanıyor.
- AmerİkalIlarIn yüzde 49'u internetten tanıdığı biri ile aşk yaşamış.
Yüzde 28'inin ise internette birden fazla flörtü olmuş.
- 2009 Haziran'ında online dating sitelerine 27.5 milyon yeni ziyaretçi katıldı.
- Geçen yıl İngiltere'de online dating sitelerine giriş yüzde 13 artı. Bu siteleri kullanan bekarların sayısını 5 milyon kişiye yükseldi.
- İngiltere'de 19-25 arasında evlenenlerin yüzde 20'si eşiyle internette tanışmış. Tüm evliliklerin yüzde 15'i internetten tanışmayla gerçekleşmiş.
- Japonya'da yeni yasal düzenlemenin ilk ayında 1.600'den fazla online dating sitesi kayıt için başvurmuş.
- Hİndİstan'da 15 milyon kişi online dating sitelerine üye.
- 2010 yılında Çin'de online dating sitesi üyelerinin 140 milyon kişiyi, toplam cironun 175 milyon doları bulması bekleniyor. - vatan