Yönetim kurulu başkanı olduğu Makina Takım A.Ş'nin kaynaklarını usulsüz biçimde başka şirketlere aktardığı iddiasıyla işadamı Faruk Süren"in de aralarında bulunduğu altı şirket yöneticisine hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanmak suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı"nca hazırlanan iddianamede, Faruk Erol Süren"in Makine Takım Endüstrisi A.Ş. ve Makine Takım Pazarlama A.Ş."nin yönetim kurulu başkanı, Neslihan Güzey"in Genel Müdür, diğer şüphelilerin ise yönetim kurulu üyeleri olarak görev yaptıkları belirtildi.
Makine Takım Endüstrisi A.Ş."nin hisselerinin yüzde 45.26"sının halka açık olduğu, halka açık şirket olması dolayısıyla Sermaye Piyasası Kanunu"nun hükümlerine tabi olduğu ifade edildi. Makine Takım Yatırım Pazarlama A.Ş."nin ise Makine Takım Endüstrisi"ne bağlı ortağı olduğu ve 18 Aralık 2003 tarih itibariyle yüzde 94 oranında hisse iştirakinin bulunduğu, Makine Takım Yatırım Pazarlama"nın sahibi olduğu Mersin Ahşap Sanayi A.Ş. 22 Ağustos 2000 tarihinde alınan yönetim kurulu kararı doğrultusunda Efes Holding"e satıldığı anlatıldı. Sonrasında girilen iki muhasebe kaydıyla Mersin Ormanı Makine Takım Yatırım"a olan borcunu ve Yelem ile Efes Holding"in Transtürk Emlak"a olan borcunun Mersin Sanayi Ahşap A.Ş."ye devredildiği belirtildi. İddianamede bu şirketin 19 Aralık 2003"de Sinan Berberoğlu"na satıldığı, satış öncesi Mersin Ahşap Sanayi"den alacaklara ilişkin alıcı tarafla herhangi bir yazılı anlaşmanınyapılmadığı, herhangi bir ödeme planının da belirlenmediği ve teminatla alınmadığı ifade edildi. Ayrıca aradan dört yıl geçmesine rağmen faiz tahakkuklarıyla 68 milyon liraya ulaşan alacağın tahsiline yönelik Sinan Berberoğlu aleyhine herhangi bir kanuni girişimde bulunulmadığı, üçüncü şahıslara herhangi bir teminat alınmadan satıldığı, Makine Takım Yatırım Pazarlama"nın, Efes Holding Emlak ve Mersin Ahşap Sanayi"den yüklü miktarda alacağının bulunduğu vurgulandı.
Makine Takım Endüstri Sanayi A.Ş"nin grup şirketlerinden olan alacaklarına, grup dışı alacaklar gibi davranılması ve alacakların takibini de bu doğrultuda yerine getirilmesi gerekirken, borç nakilleri ve faiz tahakkuklarıyla söz konusu alacakların artırıldığı ve şirketin zor bir duruma sokulduğu öne sürüldü. Böylece şüpheliler Erol Faruk Süren, Mustafa İlhan Aran, Neslihan Güzey, Gönül Erdem ile Derya Ongun ve Ayhan Toprak hakkında hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanmak suçundan dava açıldı. Şüpheliler, önümüzdeki günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi"nde hakim karşısına çıkacaklar.


"ZARARA UĞRADIM"


Faruk Süren savcılığa verdiği ifadesinde, güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için mal veya eşya teslim edilmesi gerektiğini belirterek "Bize herhangi bir eşya veya mal teslim edilmemiştir. Ben şahsi mal varlığımdan harcama yaparak zarara uğradım. Şirketten alacaklı durumdayım. Menfaat temini asla söz konusu değildir. Mersin Ahşap Sanayi şu anda vergi levhası olmayan fesh edilmiş bir şirkettir. Alacaklarına tahsil kabiliyeti hiç bulunmamaktadır" demişti. / DHA