ADANA'da, 4 yıldır çocuk özlemi çeken ailenin erkek bebeği, iki penisli ve iki anüslü olarak dünyaya geldi. Milyonda bir görülen vaka olarak değerlendirilen ve 'Musa' adı verilen bebeğin normal sağlığına kavuşması için bir dizi ameliyat olması gerekiyor. Aile, hamileliği izleyen doktorun bebeğin bu özürle doğacağını geç belirlediğini iddia ederek tepki gösterdi.

Yüreğir İlçesi Yavuzlar Mahallesi'nde oturan ev hanımı 27 yaşındaki Aysel Bayatkara, 3 ay önce doğum sancıları tutunca eşi dekorasyon firmasında asgari ücretle çalışan 30 yaşındaki Fatih Bayatkara tarafından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne götürüldü. 4 yıldır bebek özlemi çeken genç kadın burada Musa adı verilen ilk çocuğunu sezeryanla dünyaya getirdi. Ancak, bebeğin yan yana iki penisi ile iki anüsü olduğu anlaşıldı. Ayrıca böbreğinin birinin küçük, sağ bacağının da diğerinden 5 santimetre kısa olduğu da belirlendi. Tedaviye alınan ve kakasını yapamayan küçük bebeğin karın bölgesinden kalın bağırsağı dışarı çıkartılarak sonda takıldı. Yeni doğduğu için ağır operasyonları vücudu kaldıramayacağı için diğer ameliyatları ertelenen Musa, taburcu edildi.

DOĞUMA 15 GÜN KALA ÖZÜR SÖYLENDİ

İdrarını normal kakasını da sondaya yapan bebeğin babası Fatih ile annesi Aysel Bayatkara, hamilelik sürecini takip eden doktora tepki gösterdi. Çocukları olmadığı için 4 yıldır tedavi olduklarını bu sayede eşinin hamile kaldığını anlatan Fatih Bayatkara, "Hamilelik sürecinde bebeğin sağlıklı olduğu söyledi. Böyle bir bebek beklemiyorduk. Ancak bize bebeğimizin bu sorunlarla dünyaya geleceği doğumdan 15 gün önce söylendi. 3 aydır uyku uyuyamıyoruz. Hem benim, hem de eşimin psikolojisi bozuldu. Ne olur yavrumuz kurtulsun" dedi.

ANNE KARNINDA BELLİ OLURDU

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, bebeğin sağlık sorunlarının hamileliğin 3 veya 4'üncü ayında belli olabileceğini söyledi. Bu tür vakaların literatürde yer aldığını da kaydeden Kadayıfçı, "Bebeğin iki tane cinsel organı var. Anüsü çift olmasına rağmen ikisi de kapalı. Ameliyatla anüsünün biri kapatılıp diğeri açılır, ayrıca penisinin biri de alınıp sağlığına kavuşturulabilir. Ama bu operasyonlar için bebeğin ameliyatı kaldıracak erişkinliğe ulaşması gerek. Ne zaman ameliyat olması gerektiği konusuna ise bir şey diyemem, çocuğun gelişimine bağlı" diye konuştu.

Aysel Bayatkara'nın hamilelik sürecinde kontrollerini yapan Kadın Doğum Uzmanı Doktor Bülent Çetin, bebeğin bu şekilde dünyaya gelebileceğini hamileliğin 6'ıncı ayında aileye bildirdiğini ileri sürdü. Bebeğin ameliyatla sağlığına kavuşabileceğini belirten Çetin şöyle dedi:

"Böyle bir bebek vakasıyla ilk kez karşılaşıyorum. Anneye hamileliğinin 6'ıncı ayında bebeğinin böyle doğacağını söyledim. Ameliyatla bebek normal sağlığına kavuşabilir. Ancak çok ağır bir ameliyat olacağı için ölüm riski de var. Milyonda bir görülebilen bir durum. Ailenin iddia ettiği gibi hamileliğin takibinde bir ihmalim yok."
Mİlliyet