Çalışmalar bitince emekli ler gecikme zam mı ve maaş farklarını haziran sonuna kadar alacak.

Memurların ardından, yaklaşık 2 milyon memur emeklisinin merakla beklediği ‘zam farklarını’ ödeme takvimi de belli oldu. Memur emeklilerinin zam farklarını hesaplamak için bir ekip oluşturan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, fark ödemelerini temmuz yerine haziran ayı sonunda yapma kararı aldı. Bu kapsamda oluşturulan ekip, geçtiğimiz hafta hesaplamalara başladı. Ekip hesaplamalarının tümünü 10 gün içinde tamamlamayı planlıyor.

26 Haziran hedeflendi

SGK, memur emeklilerine de altı aylık fark ile gecikme zammı ödeyecek. Ödeme için de 26 Haziran tarihi hedeflendi. Ancak hesaplamaların gecikmesi halinde ödeme takviminin bir-iki gün sarkabileceği belirtildi. SGK yetkilileri yaklaşık 2 milyon memur emeklisine 1 Ocak-30 Haziran tarihleri için altı aylık fark ve gecikme zammı ödeneceğini belirterek, Haziran ayı sona ermeden emeklilerin tüm alacaklarının hesaplarına yatırılacağını kaydettiler. Hakem heyetinin kararı doğrultusunda memur emeklilerine de, ilk altı aylık dönem için yüzde 4 zam ve altı aylık fark içinde yüzde 2.25 oranında gecikme zammı uygulanacak. Öte yandan SGK yılın ilk altı ayında hayatını kaybeden emeklilerin yakınlarına da zamlara ilişkin bir mektup göndermeyi planlıyor. Mektupta, zam farkları ve gecikme zammına ilişkin bilgiler yer alacak. Hayatını kaybeden emeklilerin farkları da mirasçılarına ödenecek. Bu arada, yaklaşık 2.5 milyon memurun altı aylık zam farkları ve gecikme zamları ise 15 Haziran’da maaşlarla birlikte ödenecek.

2B’nin başvuru ücretine çözüm aranıyor

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında, ‘başvuru ücreti’ sıkıntısı çıktı. Bir çok vatandaş, başvuru ücretlerinin yüksekliğinden şikayet edince Maliye Bakanlığı, başvuru ücretleri ile ilgili formül arayışına girdi. Yetkililer, başvuru ücretinin de taksitler halinde tahsil edilmesi, ücret bedelinin düşürülmesi gibi formüller üzerinde duruyor. Başvuru ücretleriyle ilgili çalışma nedeniyle, 2B yasanının uygulama esaslarını içeren yönetmelik yayınlanamadı. Yönetmeliğin başvuru ücretleri ile ilgili kararın verilmesinin ardından yayınlanması bekleniyor. Bu arada yasa gereği halen, belediye sınırları içinde kalan araziler için 2 bin lira, belediye sınırları dışındaki araziler için de bin lira başvuru ücreti talep ediliyor.

IMF’nin ustası Avrupa’ya, çırağı Türkiye’ye

IMF’nin, Türkiye Masası Şefliğine atadığı Ernesto Ramirez Rigo’nun, 2003-2005 yılları arasında Türkiye Masası Şefliği görevini yürüten Rıza Mogadam’ın, uzmanlarından birisi olduğu ortaya çıktı. Mogadam’ın ekibinde uzun süre çalışan Rigo’nun, Türkiye’nin yapısal reformları konusunda bir çok rapor hazırladığı bildirildi. Mogadam ise geçtiğimiz yılın sonunda IMF Avrupa Direktörlüğü’ne atanmıştı. Bir anlamda IMF, krizin hüküm sürdüğü Avrupa’ya ‘kriz ustasını’, Türkiye’ye ise onun ‘çırağını’ görevlendirmiş oldu.

Öte yandan, Türkiye’de bir dönem attıkları her adım olay olan IMF heyetinin reytingi düştü. IMF Türkiye Masası Şefliğine atanan Ernesto Ramirez Rigo başkanlığındaki heyet, 31 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında, İstanbul ve Ankara’da birçok bürokrat ve özel sektör temsilcisi ile görüştü. Ali Ağaoğlu dışındaki görüşmelerin hiç birisi basında yer almazken, IMF’nin Ankara’da yapılan görüşmeleri ise ikinci başkanlar düzeyinde gerçekleşti.

Almanya, Ziraat için geleneği bozdu

Yabancı bankalara karşı aldığı sert kararlarla tanınan Almanya’nın bankacılık otoritesi BAFİN’in, Türkiye Ziraat Bankası’na ‘genel müdürlük’ kıyağı yaptığı ortaya çıktı. Almanya’da faaliyet gösteren yabancı bankalarda, birisi Alman ikincisi de yerel ülkeden olmak üzere iki genel müdür bulundurma şartı aranıyor. Almanya’da faaliyet gösteren Ziraat İnternational Bank’ta da yıllardır biri Türk diğeri de Alman olmak üzere iki genel müdür görev yapıyor. Bankanın Alman Genel Müdürü Hans Michael Sona trafik kazasında hayatını kaybetti. Ziraat Bankası yönetimi Sona’nın yerine Türk genel müdür atamak istediklerini BAFİN’e bildirdi. BAFİN ile yapılan uzun görüşmelerin ardından, ikinci Türk genel müdüre izin çıktı. Ziraat de BAFİN’e yeni bir isim bildirdi. Yeni genel müdür BAFİN’in onayının ardından göreve başlayacak. BAFİN’in, Ziraat’e tanıdığı hakkı Almanya’da faaliyet gösteren yabancı bankaların çok azına tanıdığı kaydedildi.

Bürokraside saat alarmı

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal’ın yaşadığı ‘saat kazası’, ekonomi bürokrasisinde geniş yankı buldu. Olayın yaşanmasının ardından bir çok bürokrat, saati değerli olmasa dahi saatini çıkardı. Bu durum bürokratlar arasında çeşitli esprilere de konu oldu. Toplu sözleşme görüşmelerde memurlara yaptığı buçuklu zam teklifleri ile memurların hedefi haline gelen Maliye Müsteşarı Ağbal’ın, değeri 220 bin dolar olduğu öne sürülen bir saat taktığı için eleştirilerin hedefi haline gelmişti. Ağbal ise, saat tartışmalarına ilişkin bir açıklama yapmadı.

BDDK’dan Kuveyt Emir,’ne İnceleme

Yunan EFG Eurobank’ın Türkiye’deki iştiraki Eurobank Tekfen’in yüzde 70 hissesinin Kuveytli Burgan Bank’a satışı konusunda taraflar resmen BDDK’ya başvuruda bulundu. BDDK da satış işlemini onay vermeden önce bankayı satın alacak olan Burgan Bank’ın hakim hissedarlarını mercek altına aldı. Yapılan ilk incelemelerde, bankanın çoğunluk hissesinin Kuveyt Emiri El Sabah ve ailesine ait olduğu belirlendi. Resmi prosüdür gereği, hakim hissedar olarak Kuveyt Emiri’nin, Bankacılık Yasası’nda yer alan banka patronu olma şartlarını taşıyıp taşımadığı araştırılacak. Ayrıca Burgan Bank ile ilgili güvenlik araştırması da yapılacak. Tüm bu araştırmalar sonucunda devir işlemi BDDK’nın onayının ardından resmiyet kazanacak.Star