ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan Chase, borçlanma kağıtlarının temerrüte karşı sigorta maliyeti olarak sunulan CDS'lerde (Credit Default Swap) aldığı büyük pozisyonlar yüzünden son 6 haftada 2 milyar dolar kaybetti. Söz konusu pozisyonların alınmasında ismi ön plana çıkan kişi ise bankanın 'Londra Balinası' lakaplı simsarı (trader) Bruno Michel Iksil. Fransa doğumlu olan Iksil, krizin ardından piyasaların düzelmeye başladığı ve faizlerin düşmesiyle kredi kanallarının daha da açılacağı öngörüsüyle hareket ederek nisan ayından bu yana en az 100 şirketin CDS'lerinde büyük pozisyonlar aldı. Iksil'e karşı bazı hedge fonlar ve yatırımcılar ise piyasalarda iyileşmenin gecikeceği ve faizlerin yükseleceği yönünde pozisyon aldı. Son gelişmeler ışığında hedge fon şirketlerinin öngörüsü doğru çıkınca JP Morgan, 6 hafta içinde 2 milyar dolarlık bir zarar açıkladı. Bankanın hatalı yatırım stratejisiyle aldığı pozisyonlardan dolayı önümüzdeki 10 gün içinde 1 milyar dolarlık zarar daha açıklaması bekleniyor.

Dimon'dan itiraf: Çok hatalar yaptık
JP Morgan Chase CEO'su Jamie Dimon, yaptıkları hatalar yüzünden şirketin son günlerde çok büyük miktarlarda para kaybettiğini itiraf etti. Dimon, merkezi yatırım bürosunda izlenen stratejinin düşünülenden daha riskli, daha değişken ve daha az etkili olduğunu vurguladı. Dimon, "Pekçok hata yapıldı ve yanlış kararlar alındı. Bunların hepsini de kendi kendimize yaptık. Bir kurum böyle işletilmez" dedi. Dimon, 200 milyon dolar kâr yapmayı beklerken zarar ettiklerini belirterek, zarara gerekçe olarak şirkette para yatırımı ve yönetimi ile ilgili yetkili şahısların yanlış yatırımlarını gösterdi. Bankanın bir kolu durumundaki merkezi yatırım bürosu, tek tek menkul kıymetler portföylerini korumak amacıyla (hedging) geniş kapsamlı bahislerde bulunuyor.

Zarar diğer devlere de sıçrayabilir
Geçen yıl 19 milyar dolar kâr eden JP Morgan, borsada dün yüzde 8.32 değer kaybına uğradı. Uzmanlar, ABD'nin finans merkezi Wall Street'te JP Morgan Chase gibi diğer bankaların da bu tarz yatırım hataları yapmış olabileceğini ve sektördeki zararın önümüzdeki günlerde artabileceği uyarısında bulunuyor. Öte yandan, JP Morgan yönetiminin söz konusu zarara karşın ikinci çeyrekte 4 milyar dolar kâr açıklayacağı savunuldu.

Zararın sinyalleri geçen ay geldi
5 Nisan:'LONDRA Balinası' lakaplı Bruno Michel Iksil, JP Morgan adına kredi türev kağıtlarında geniş pozisyon aldı. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, haberi "Londra balinası borç piyasasını sallıyor" yorumu ile verdi. Söz konusu pozisyonlar, 10 trilyon dolarlık piyasada fiyat hareketlerini etkiledi.
10 Nisan: WSJ, JP Morgan simsarı Bruno Michel Iksil'in işlem yapmayı durdurduğunu açıkladı.
13 Nisan: İLK çeyrek sonuçlarını açıklayan JP Morgan CFO'su Doug Braunstein, bankanın CDS pozisyonları açısından çok rahat olduğunu belirtti. JP Morgan CEO'su James Dimon, bankaya yönelik yapılan eleştirilere karşı "Bir kaşık suda fırtına koparıyorlar" açıklamasında bulundu.
10 Mayıs: JP Morgan, türev piyasalarındaki pozisyonlar nedeniyle 2 milyar dolarlık bir kayba uğradığını açıkladı.

İLK KURBAN MORGAN DEĞİL
JP Morgan'ın 2 milyar doalrlık zararı türev piyasalarında bir ilk değil. Daha önce de benzer şekilde büyük bankalar milyarlarca dolar zarara uğramıştı. Geçtiğimiz yılın eylül ayında İsviçre'nin en büyük bankası UBS, bir çalışanının yaptığı yetkisiz alım-satım işlemleri nedeniyle 2 milyar dolar kayba uğradığını açıklamıştı. 2008 yılında ise Fransa'da Societe Generale bankası çalışanı Jerome Kerviel'ın hatalı işlemi sonucu banka 4.9 milyar euro zarar etmişti.