Genelkurmay Başkanlığı, TRT 6"da Kürtçe yayın yapılması konusunda “ulus devlet yapısını bozmamak kaydıyla, kültürel alanda bazı açılımlar yapılabilir” değerlendirmesini yaptı.
Genelkurmay, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk"ün Meclis"teki grup toplantısının bir kısmını Kürtçe yapmasını da, “Herkes yasalara uygun hareket etmeli.
Hukuk devletinde yasalara aykırı hareket edenler karşısında, yargının harekete geçmesi de doğal” sözleriyle değerlendirdi.
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, dünkü bilgilendirme toplantısında Türk"ün grup konuşması ve Kürtçe yayının sorulması üzerine, Genelkurmay"ın yaklaşımını aktardı.

"Yasalara uyulmalı"
“Hafta içinde TBMM"de Kırmançi lehçesiyle bir konuşma yapıldı, Genelkurmay Başkanlığı bunu nasıl değerlendiriyor?” sorusu üzerine Gürak, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Herkesin Anayasa ve yasalara uygun şekilde hareket etmesi gerekir. Hukuk devletinde yasalara aykırı hareket edenler karşısında, yargının harekete geçmesi de doğal bir husustur” dedi.
Gürak, “TRT"nin Kürtçe yayın yapmasını Türkiye"nin üniter yapısı açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da “Üniter devlet ve ulus devlet yapısına zarar vermeyecek tedbirleri de göz önüne almak kaydıyla devlet, kültürel alanda bazı açılımlarda bulunabilir” yanıtını verdi.

Gül Meclis"te Kürtçe konusunda sessiz kaldı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Akkan Suver ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Kabul sırasında Gül"e, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk"ün Meclis"teki grup toplantısındaki Kürtçe konuşmasını sormak isteyen gazetecilerin, “Bir sorumuz olabilir mi?” sorusu üzerine, basın danışmanı, Gül"ün yanına giderek sorulacak soruyla ilgili bilgi verdi. Ancak Gül, bir değerlendirmede bulunmadı.

MİLLİYET