Aydın Sosyal Güvenlik Kurumu Aydın İl Müdürü Kaşif Kılıç, 1 Ocak’ta uygulamaya başlanan Genel Sağlık Sigortası kapsamında, hiç geliri olmayan yada gelir durumu düşük olan vatandaşların yaptırmasının zorunlu olduğu gelir testi yaptırma işlemlerinin devam ettiğini söyledi.
Kamuoyunu gelir testi konusunda bilinçlendirmek amacıyla, Aydın SGK İl Müdürlüğü olarak Genel Sağlık Sigortası Uygulaması hakkında 50 soru 50 cevap adı altında kitapçık bastırdıklarının altını çizen Kılıç, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 11’inci maddesine 662 sayılı KHK ile eklenen (h) bendi ile 5/12/2011 tarihli ve 2011/2512 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik doğrultusunda GSS gelir testi işlemleri 02 Ocak 2012 tarihinden bu yana Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan altyapı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız (SYDV) tarafından yürütülmeye devam etmektedir. Vatandaşımızın bilinçlenmesi için 5 bin adet kitap bastırdık. Ve bu kitapçıkları mahalle ve köy muhtarlıklarımız ile sivil toplum örgütlerimize dağıttık. Buna rağmen beklenenin altında başvuru oldu. Ayrıca uygulamanın başladığı tarih olan 1 Ocak’tan itibaren de, vatandaşımızın kuyruklarda mağdur olmaması için 15 personelimizi görevlendik” dedi.
Aydın’daki gelir testi başvurusu ve test işlemleri hakkında da bilgiler veren Kılıç, “ Vatandaşlarımızın gelir testi işlemlerinin aksatılmadan zamanında yapılabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının personel katkısı ile büyük bir özveri ile çalışan SYD Vakfı personelinin eşgüdümü sayesinde 05 Mart 2012 tarihi itibarıyla 7 bin 993 hanede 19 bin 449 vatandaşımızın başvurusu kabul edilirken, bunlardan 7 bin 200 haneden 16 bin 981 vatandaşımızın gelir testi sonucu elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına iletilmiştir. Gelir testi sonucunda; 2012 yılında, aile içindeki kişi başına geliri 295,5 TL'den düşük olarak tespit edilen kişilerin primleri devlet tarafından ödenecek ve bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Aile içindeki kişi başına geliri; 295,5 TL ile 886,5 TL arasında olanlar 35 TL; 886,5 TL ile 1.773 TL arasında olanlar 106 TL, 1.773 TL'nin üzerinde olanlar da 212 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Brüt asgari ücrete endekslenen primler, asgari ücret arttıkça yükselecek” diye konuştu.