Dünyadaki lüks akımı, bu yıl hariç son 4 yılda hızlı bir büyüme trendi yakalayan Türkiye'de de dolar milyoner hatta milyarder sayısını hızla artırdı. İşte rakamlar:
* Araştırmalar, iki yıl önce Türkiye'de milyoner sayısı 20 bin civarında iken, bugün bu sayı 50 bin'in üzerinde olduğunu gösteriyor.

* 2008 itibariyle Türkiye'deki dolar milyarderi sayısı 38. Bu rakam, Japonya'nın bile üzerinde.

* Türkiye'de aylık geliri 150 bin doların üzerinde bin 800 aile yaşıyor.

* Türkiye son 5 yılda, dünyada en çok lüks otomobil satılan 5 ülkeden biri.

* Dünyada en çok Porsche, Maserati ve Ferrari satın alan 5 ülkeden biri Türkiye.

* İstanbul son 5 yılda, gayrimenkul fiyatlarının en çok arttığı ikinci Avrupa şehri.

Türkiye'de lüks pazarlama iletişimi ajansı olarak kurulan Yirmibirgram'ın; faaliyet raporları, Interbrand ve üyesi olduğu Luxury Board'un yıllık zenginlik raporundan derlediği rakamlar ise bize lüks markalar konusunda oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. İşte veriler:

* Dünyanın en değerli lüks markası Louis Vuitton'un marka değeri 12.5 milyar eurodan 15.4 milyar euroya yükseldi. Ancak ABD borsalarında işlem gören hisseleri (ADR) Lehman Brothers'ın iflasının yaşandığı 15 Eylül'den bu yana 30 dolarlardan 13 dolara kadar geriledi. Bloomberg verilerine göre hissesindeki son 1 yıllık kayıp yüzde 64. Benzer durum en değerli lüks marka kategorisine giren diğer şirketlerde de yaşanıyor.

* En değerli lüks markalar sıralamasında da önemli değişiklikler göze çarpıyor. İlk dört sıra (Louis Vuitton, Gucci, Rolex ve Channel) geçen yıla göre değişmediği gözleniyor. Beşinci sıraya ise Porsche oturdu. Hermes ise bir sıra gerileyerek 6'ncı sıraya düştü. Ancak yine de marka değerini artırmayı başardı. Prada ise ilk 10'a dahil olmayı başaran markalardan. Geçen yıl ilk 15'te yer bulamayan Ferrari ise 11'inci sırada.

* Son yirmi yılda, global lüks pazarı yüzde 450 büyüdü. Pazarın yıllık büyüklüğü 250 milyar Euro civarında. Bunun 190 milyar eurosu giyim, kozmetik, saat, mücevher ve içki-tütün ürünlerine harcanıyor.

* Lüks tüketiminde Avrupa kıtası birinci konumda. Onu ABD, Japonya ve Asya (Japonya hariç) izliyor.

* Lüks düşkünleri en çok içki ve puro, sigara gibi tütün mamullerine para harcıyor. 250 milyar euronun 80 milyarını keyifle içip, tüttürüyorlar.

* Hazırgiyime 20 milyar euro harcayan zenginler güzel kokmak ve görünmek için parfüm-kozmetik ürünlerine 30 milyar euro akıtıyor.

Haber: SABAH gazetesi