Şekil değiştiren kalıp makinesi, otomatik su arıtma sistemi, çöple çalışan otobüs, balık çiftliklerini temizleyen canlılar, zincirsiz bisiklet... İşte mühendislik eseri yeni iş alanları....

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (EBİLTEM), Bilgi Üniversitesi, Turkcell ve Para dergisi işbirliğiyle 13-14 Aralık'ta, İzmir Atatürk Kültür Merkezi'nde 'Inno-Venture 2007-Proje Pazarı' etkinliği düzenlendi. Etkinlikte yeni konu ve yatırım arayışı içinde olan sektör temsilcileriyle araştırma kurumları buluştu. Etkinlik boyunca, üniversitelerde yürütülmekte olan ya da Ar-Ge çalışmaları tamamlanmış, endüstriye uygulanabilir projeler sanayi kesimine tanıtılırken, toplam 180 proje görücüye çıktı.

ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK EBİLTEM
Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, "Proje pazarlarında yatırıma dönüşen proje oranı, ABD ve Avrupa'da yüzde 2.5. Bizde ise yüzde 7" dedi. Sukan, sanayici, yatırımcı ve girişimcinin proje sahibiyle birebir görüşme fırsatı bulduğunu kaydetti. Para dergisi bu hafta, bu 180 projeyi ayrıntılarıyla sayfalarına taşıdı. Orijinal ve kolayca adapte edilebilecek olan projeler, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve bireysel girişimcilerin de uygulayabileceği yapıda. Finansman sorunu da yok.

* Blue jean'e desen veren teknoloji.
* Kaparili beyaz peynir.
* Ses geçirmez hareketli bölme panosu.
* Tekstil için doğal renkli pamuk.
* Tıbbi ve aromatik bitkiler için yeni teknoloji.
* Kumandalı ve debi ayarlı düşük basınç vanası.
* Üzüm suyu ve şarap atıklarından tartarik asit.
* Tuzsuz sofralık zeytin.
* Şekil değiştirebilen kalıp makinesi.
* Enerji üreten yüzer platform.
* Balık çiftliklerini kurtaracak yöntem.
* Yerli malı kan şekeri ölçüm cihazı.
* Doku kültürleriyle akvaryum bitkisi üretimi.
* Tahıl nem ölçüm cihazı.
* Zincirsiz bisiklet.
* Ev tipi otomatik su arıtma sistemi.
* Ekolojik boya.
* Çöple çalışan otobüs.
* Uzun ömürlü endüstriyel bıçaklar.

PARA