Başbağlar Köyü Derneği Başkanı Mehmet Aydan, aradan geçen 18 yıla karşın katillerin hala yakalanamadığını belirterek, katillerin bir an önce adalete teslim edilmesini istediklerini söyledi.
 
Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te teröristler tarafından katledilen 33 kişi, törenle anıldı.
 
Tarihler 5 Temmuz 1993'ü gösterdiğinde, Başbağlar Köyü yüzyıllarca unutulmayacak bir katliam yaşamıştı. Akşam namazından sonra, yaklaşık 100 kişilik terörist grubu tarafından köy meydanında bir araya getirilen Başbağlar Köyü sakinlerinden 28 vatandaş, acımasızca kurşuna dizilirken, biri kadın ve biri de çocuk olmak üzere 5 vatandaş da evlerinde diri diri yakıldı.
 
Aradan geçen 18 yılda katliamın izleri ortadan kalkarken, hain saldırıyı gerçekleştirenlerin yakalanamaması ise acıları daha da artırdı.
 
Ölen vatandaşlarımızı anmak için kent merkezine 223 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köy meydanında düzenlenen törende konuşan Başbağlar Köyü Derneği Başkanı Mehmet Aydan, 18 yıl önce öldürülen 33 kişinin katillerinin halen yakalanamadığını, eli kanlı katillerin bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
 
KATLiAM GÖZARDI EDiLiYOR
 
Törende daha sonra köy sakinlerden Aydın Parto, Başbağlar katliamıyla ilgili yazdığı şiiri okudu. Katliamdan yaralı kurtulan Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar da Sivas'ta yaşanan olayların gündemden düşmediğini, Başbağlar katliamının ise unutulduğunu savundu.
 
Akarpınar, 'Sivas olaylarına gösterilen ilgi ve hassasiyet, kamuoyunu yönlendiren kuvvetler tarafından Başbağlar katliamına gösterilmemiştir. Sivas olayları manşetlerden düşmezken, Başbağlar köyü katliamını yapanların bıraktığı bildiride de açıkça Sivas katliamının hesabı sorulmuştur. Başbağlar katliamı Sivas katliamının sebebi değil sonucu olduğu halde bu göz ardı edilmiştir' diye konuştu.
 
Erzincan Valisi Abdülkadir Demir de Başbağlar'da 33 kişiyi katledenlerin insanlıktan uzak olduklarını, terörün mantığını tüm dünyaya duyurmak üzere bir araya geldiklerini ifade etti.
 
AMAÇ KARDEŞ KAVGASI
 
Vali Demir, Sivas'ta yaşanan üzücü olayların akabinde Başbağlar'da yapılan menfur saldırının, ülkede bir kardeş kavgası çıkarmayı amaçlayanlar tarafından yapıldığını vurguladı.
 
Anadolu insanının her türlü zorluğa karşı milli ve manevi değerlere bağlı olduğunu anımsatan Demir, şunları kaydetti:
 
'Anadolu insanının feraseti, olgunluğu, milli ve manevi değerlere olan bağlılığı, ruh dünyasının zenginliği buna asla müsaade etmeyecektir. Aynı havayı teneffüs eden, aynı topraklar üzerinde yaşayan, aynı tarihe sahip, akrabalık bağlarıyla birbirine bağlı olan bizleri, hain eller, karanlık odaklar, birbirimize hasım ve düşman yapamayacaktır. Bunu tarihte denediler olmadı.
 
Maraş'ta, Sivas'ta, Başbağlar'da yapmaya çalıştılar olmadı. Yarın da olmayacak. Bizler şanlı bir tarihe sahibiz. Köklü medeniyetler kurmuşuz. Üç kıtada hükümran olmuş, masumların, mağdurların barınağı, sığınağı olmuşuz. Birçok badireleri, sıkıntıları hep birlikte el ele vererek atlatmasını bilmişiz. Hürriyet ve istiklalimize kastedenlere en unutulmaz dersleri vermişiz.'
 
Vali Demir, konuşmasında ayrıca, Başbağlar Köyü'ne bir kültür evi yapılacağının müjdesini de verdi. Konuşmaların ardından törene katılanlar, Başbağlar Köyü Şehitlik Anıtı'na yürüyerek burada gözyaşları içerisinde dua edip Kur'an tilaveti dinledi. Başbağlar Katliamı şehitlerinin defnedildiği asıl şehitlik, katliamdan sonra köyde cenaze namazı kılacak erkek kalmadığı için Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu tarafından Başbağlar'a en yakın köy olan Başpınar Köyü'ne kurulmuştu.
 
DUALARLA ANILDILAR
 
Törenin ardından, 33 kişinin katledildiği alanda yapılan şehitlik ziyaret edildi, dualar okundu.
 
Törene, Erzincan Valisi Abdulkadir Demir'in yanı sıra, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu,Kemaliye Kaymakamı Metin Yılmaz, eski Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.
 
AA