Hadi'cilerin akşamki ipucu sorusu belli oldu. Uygulama yine 12 soruyla kullanıcılarına spor gecesi yaşatacak. İpucu sorusu ise İngiltere'den... Uygulama bu akşamki sorusunu "Hadi bu akşam Spor Gecesi'yle 20:30'da! Spor denilince ilk akla gelenler arasında futbol var. Tabi ülkelere göre lig isimleri de değişmektedir. Herkesin işini kolaylaştıracak ipucumuz İngiliz futbolundan geliyor. İngiliz futbolunun en üst seviyedeki ligine ne deniliyor, biliyor muyuz?" şeklinde duyurdu.

CEVAP: PREMIER LİG

Premier League, İngiliz futbolunun en üst seviyedeki ligidir. Toplam 20 takımın mücadele ettiği Premier League'de normal sezon karşılaşmaları Ağustos-Mayıs ayları arasında oynanır. Her kulüp bir sezon boyunca toplamda 38 Premier League karşılaşmasına çıkmaktadır.

Premier Lig futbolun kaderini değiştirdi

Avrupa'nın her zaman sportif ve parasal anlamda en gözde liglerinden birisi olan İngiltere Ligi 1980'li yıllarda bir yandan yükselen holiganizmin etkisiyle, diğer taraftan futbolun endüstriyel yükselişi ile kendisini yenileyebilmek ve futbol pastasından daha fazla pay alabilmek için İngiltere Futbol Federasyonu'nun aldığı radikal bir kararla 1992'de feshedilerek yerine Premier Lig kuruldu. Bu yeni yapılanmayla, futbol Ada'da yönetsel, sportif, iktisadi ve mali olarak yeniden formatlandı. Rekabet yeniden kuruldu. Bu yeni yapılanmayla Premier Lig tekrar Avrupa ve dünyanın en önemli ligi haline geldi.

İngilizler lig formatını değiştirip Futbol ligini Premier Lig'e dönüştürdüklerinde önlerine üç temel hedef koymuşlardı. Bunlar;

1) Premier Ligi dünyanın en ilgi çekici ve en iyi ligi haline getirmek,

2) Bu amaçla rekabeti artırarak, kaliteyi yükseltip Premier Lig'i tüm dünyaya satabilmek ve bu sayede futbol endüstrisinden maksimum pay alabilmek,

3) İngiliz futbolunu başta milli takım olmak üzere uluslararası her alanda başarılı olabilmesini sağlayabilmek.

Yukarıda ifade ettiğimiz hedeflere uygun stratejilerle Premier Lig yapılanması, Avrupa'da ve dünyada kulüp futbolunun yüceltilmesinde, futbolun show business'e dönüşmesinde en önemli faktörlerden birisi oldu.

İngilizler yeni yapılanmayla, rekabeti yeniden organize ettiler. Futbola en büyük zararı veren teşvik, şike, rüşvet ve şiddet gibi anti-futbol ögelerini futbol dünyalarından çıkarttılar ve bu konularda sıfır toleransa yöneldiler.

Statların konfor ve güvenliklerini artırıp standartlarını yükselttiler. Ayakta maç izlemek yasaklandı. Statlara ilk kez güvenlik amaçlı kamera kurma zorunluluğu getirildi. Statların ekonomik getirileri maksimize olacak şekilde dizayn edildi.