Etkinlikler kapsamında Atatürk Anıtı"na çelenk sunan Aydın Eczacılar Odası üyeleri daha sonra kahvaltıda bir araya geldi.
Aydın Eczacılar Odası başkanı Salih Kozalı Bilimsel Eczacılığın 171. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Türk Eczacıları Birliği ve yaklaşık 30 bin eczacı, bilimsel eczacılığın 171 inci yılını kutluyor. İnsanlık tarihi kadar eski olan eczacılık mesleği, bilimsel eğitimle kurumsallık kazandığı 171 yıldır daha hızlı ve etkili bir biçimde, toplum sağlığını iyileştirmek için topluma hizmet sunuyor. 171 yılda ilaç ve eczacılık hizmeti önemli değişimlere konu oldu ancak "herkes için daha fazla sağlık" eczacılık mesleğinin temel ilkesi olarak korundu” dedi.
Tarihi, misyonu ve gelecek hedefleri ile böylesine kutsal bir mesleğin mensubu olmaktan büyük gurur duyduklarını kaydeden Aydın 21. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı “Eczacılık Haftası"nda, mesleki ve toplumsal sorumluklarımız kapsamında halkımızı ilaç ve eczacılık hizmetinin oldukça önemli bir konusu olan Akılcı İlaç Kullanımı konusunda çeşitli araçlarla bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Sağlık çalışanlarını, sağlık hizmet sunucularını ve sağlık hizmetinden faydalananları kısacası herkesi; çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek kurmak için birlikte sorumluluklarımızın farkına varmaya davet ediyoruz. İnsanlık binlerce yıldır doğanın ve toplumsal yaşamın oluşturduğu hastalıklara karşı mücadele ediyor. Bu mücadelenin temel amacı herkesin daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesi. Bu serüvende, bilimin rehberliğinde özellikle son yirmi yılda önemli sonuçlar elde ettik. Artık onulmaz sanılan bir çok hastalık kolaylıkla önlenebilir hal aldı. Sağlığın yeniden tesisinde en kritik ürünlerden biri olan ilaç alanı da bu hızlı değişim, dönüşüm ve ilerleme sürecinden etkilendi. Biz eczacılar, uzmanı olduğumuz ilacın kitlesel üretimi ile birlikte sunduğumuz sağlık hizmetinin de farklılaştığına tanık olduk. Eğitimden, hizmet sunum alanlarına, hizmet sunma biçimlerine kadar eczacılık mesleği niceliksel ve niteliksel olarak değişiyor. Ancak ilacın, üretiminden, sunumuna ve tüketim sonrası etkilerine kadar uzanan karmaşık süreçte, tek gerçek uzmanı olan eczacılar, bu değişimin bugün ve gelecekte bir tek sonuca hizmet etmesini hedefliyor: ihtiyaç duyan herkesin eşit ve sorunsuz bir biçimde sağlık ve eczacılık hizmetinden faydalanması. Evrensel sağlık hakkının her birey için gerçekleştirilmesi dün olduğu gibi bugün de biz eczacıların temel önceliğidir. Türk Eczacıları Birliği kurulduğu 1956 yılından bu yana, üyesi 30 bin eczacının ve diğer sağlık çalışanlarının hakkını savunmanın, meslektaşlarının çalışma koşullarını iyileştirmenin ve mesleğin geleceği için sürdürdüğü mücadelenin, halk sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğu inancı ile hareket etmektedir” dedi.
Sağlık alanında yapılan her türlü düzenlemenin temel ilkesinin öncelikle sağlık hakkına zarar vermemek olması gerektiğini kaydeden Kozalı “Kamu kaynakları hepimizindir ve elbette akılcı kullanılmalıdır. Ancak sağlık tasarruf edilecek değil, kaynakların daha etkin kullanımının sağlanacağı alanlar olabilir. Sağlık hizmeti sürekli ve yaygın olmalıdır. Bizler ilaç uzmanıyız. Hastalarımıza ilaç gibi, yeniden sağlıklı olmalarını sağlayan hayati bir ürünü sunuyoruz. Ancak biliyoruz ki sağlığın temel ilkesi iyileştirmekten önce daha büyük zarar oluşmasını engellemektir. Bu nedenle ilaç konusunda bilgi kaynağı doğru seçilmelidir. İlaç tüketicinin en az bilgi sahibi olduğu üründür. Hastalar her türlü yönlendirmeye açıktır. Bu nedenle ilacın nereden ve kim tarafından hastaya ulaştırıldığı son derece kritik bir konudur. Bizler bu gerekçeyle; ister reçeteli ister reçetesiz olsun, hastayı daha çok ve bilinçsiz ilaç tüketimine yönlendiren ilaçta reklam uygulamasına karşı olduk, olmaya devam edeceğiz.
Tedavi, uzmanların kararı ve yönlendirmesi ile uygulanmalıdır. Bunun için sağlık hizmetlerine ulaşımın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Tedavi hizmetlerinin maliyetinin arttırılması kısacası tedavi ve ilaç katkı payları, dolaylı olarak hizmete ulaşmanın önündeki engellerdir. Bu engeller bertaraf edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

“İLACI ZEHİRDEN AYIRAN DOZDUR, BU NEDENLE İLAÇ AKILCI KULLANILMALIDIR”
Her ilacın, doktorun kararı ile eczaneden, eczacı denetiminde sunulması gerektiğini ifade eden Başkan Kozalı “Doğru ilaç tek başına istenen etkiyi oluşturmaz. Akılcı ilaç kullanımı tedavinin kişiye özel olması ilkesine dayanır. Yani doğru ilacın, doğru zamanda, doğru dozda, doğru biçimde ve uygun maliyetle hastaya ulaştırılmasıdır. Bu tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğru ve akılcı ilaç kullanımı aynı zamanda, sağlığa ayrılan kamusal kaynakların etkin kullanımı sağlayacak yöntemdir. Bu yöntemin uzun vadede işletilebilmesi için biz sağlık çalışanları kadar vatandaşlarımıza ve medyaya da ciddi sorumluluklar düşmektedir” ifadelerine yer verdi. iha