Tekerlekli sandalyeye de kavuşan 17 yıllık ev esareti yaşayan yaşlı hasta artık sokağa çıkıp gezebiliyor. 17 yıldır odasından dışarıya çıkamayan yaşlı şahsın eşi, hasta eşinin oda esaretinden kurtulması dolayısıyla kendilerine hizmet veren ekiplerin eli öpülesi olduğunu belirterek, eşinin ve kendisinin sanki yeniden doğduğunu belirtti.
30 yaşında yüksek tansiyon, şeker hastalığı tanısı konan Süer Taylan 1995 yılında kalp krizi geçirdi. Beyin kanamasıda geçiren 64 yaşındaki Süer Taylan, vücudunun sağ tarafında felçte geçirince sol kolu hariç tüm vücudunda felç oluştu. 17 yıldır çeşitli sebepler ile hastaneye gittiği zamanlar dışında evinden hatta odasından dışarı çıkamayan Taylan’ın gerekli tüm bakımını birlikte yaşadığı eşi bel fıtığı hastası Nagehan Taylan üstlendi.


EVDE SAĞLIK HİZMETİNE BAŞVURDULAR
Eşini 17 yıl boyunca zaman zaman Atatürk Devlet Hastanesine götüren Nagehan Taylan, hastanedeki görevlileirn önerisi üzerine mart ayında evde sağlık hizmeti almak için Atatürk Devlet Hastanesine başvuruda bulundu. Taylan’ın bu talebi kabul görmesinin ardından Mart ayından itibaren hastaya hizmet veren Atatürk Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Ekibi iki günde bir hastayı evinde ziyaret edip bakımını yapmaya başladı. 17 yıldırı yattığı yatak ve kaldığı odadan dışarıya çıkamayan hastanın sırtlarında çıkan yatak yaraları gün geçtikçe iyileşmeden yana döndü. Yatak yaralarının tamamen iyileşmesiyle bir nebze olsun kendine gelen hasta evde sağlık birimi görevlilerinin de yardımıyla yattığı odanın dört duvarı dışına çıkmaya başlandı.


‘HİZMET VERENLERİN ELLERİ ÖPÜLMELİ’
Atatürk Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Ekibinin yoğun çalışması sonucunda 17 yıl önce gözlerinde kaybolan yaşam sevinci yeniden ışıldamaya başlayan hastaya önceki gün Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Halil Yürekli ile birlikte İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Şenol Okur, 64 yaşındaki Süer Taylan’ı evinde ziyaret etti. 
Ziyarette mutluluğunu ifade edecek kelime bulamadığını dile getiren 17 yıldır kendi bel fıtığı hastalığını unutup eşinin bakımıyla ilgilenen Nagehan Taylan, “Eşim 17 yıldır yatalak, evde sağlık hizmetine keşke daha önce başvursaydık. Sürekli yattığı için yatak yaraları oluştu. Sağlık memuru Volkan Bey, gün aşırı gelerek yaraları iyileştirdi. Bizim evladımız gibi oldu. Hizmeti sunanların, katkısı olan herkesin elleri öpülmeli” dedi.


‘EŞİM 17 YILLIK MAHKUMLUKTAN KURTULDU’
Eşi için tekerlikli sandalye raporunun da çıktığını belirten Nagehan Taylan, “Eşim aynı yatak, aynı oda ve dört duvar arasına mahkum kalmaktan kurtuldu. Artık hem evin içinde hem de evin dışında rahatlıkla gezebileceğiz. Oturduğumuz apartmanın asansörü olmadığı için tekerlekli sandalye ile dışarıya çıkmakta zorlanıyoruz, yakında asansörü olan yeni evimize taşınacağız, daha sık dışarı çıkabileceğiz” şeklinde konuştu.


17 YIL SONRA İLK DEFA DIŞARIYA GEZMEYE ÇIKTI
Ziyarette sağlık görevlilerinin yardımıyla evinin merdivenlerinden inen ve sokağa çıkan Süer Taylan’ın mutluluğu gözlerinden okunurken, kendisine dışarıya çıkaran görevlilere defalarca teşekkür etti. Bir kafeteryada sağlık görevlileriyle oturup etrafı seyreden Süer Taylan, “Hayatın bizden neler alıp, bize neler vereceğini kimse bilemez. Uzun zamandır sokakta gezmedim. Yaşadığım oda dışındaki yerleri hastaneye gidip gelirken görebiliyordum. Aydın ne kadar değişmiş. Dışarıda gezmek insanın hayatını değiştiriyor. Uzun zamandır ilk defa kafeterya da oturdum” dedi.


BAKANLIKTAN TEŞEKKÜR BELGESİ
Süer Taylan gibi 560 kişiye evde sağlık hizmeti ulaştırmış olan Atatürk Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği hedeflere ulaşmada gösterdiği üstün çaba ve başarı nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından teşekkür belgesi ile ödüllendirildi. Bakanlığın gönderdiği teşekkür belgesini İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Şenol Okur Başhekim Halil Yürekliye’e teslim ederken, Evde Sağlık Hizmeti personeline fedakarlıklarından dolayı teşekkür etti.


‘375 KİŞİYE AKTİF HİZMET SUNULUYOR’
Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında, sosyal devlet anlayışı içerisinde 2010 Temmuz ayında Evde Sağlık Hizmetleri birimini kurarak 59 hasta ile hizmet sunumuna başladıklarını dile getiren Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Halil Yürekli, “Eylül 2011 itibari ile kayıtlı hasta sayımız 560 kişiye ulaşmış olup, halen 375 kişiye aktif hizmet sunulmaktadır. Aydın merkez ve merkeze bağlı köylerde tanısı konulmuş, hastalığı nedeniyle yürüyemeyen ve özel ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumda yatağa bağımlı olan, özürlü, ameliyat sonrası hekimi tarafından geçici olarak hareketleri ve yataktan çıkması kısıtlanmış hastaların sağlık hizmetleri ev ortamında bilgili ve deneyimli personeller tarafından yapılmaktadır. Hasta ve ailelerine tıbbi, psikolojik ve sosyal destek sağlamakta ve hasta bakımı konusunda eğitim verilmektedir. Hastaların rutin muayeneleri, kan, idrar ve EKG tetkikleri, pansumanları yapılmakta, sürekli kullanılan ilaçları reçete edilmektedir” şeklinde konuştu.


‘AMACIMIZ TIBBİ İTİHAYAÇLARIN YANI SIRA SOSYAL İHTİYAÇLARI DA KARŞILAMAK’
Hastaların havalı yatak, hasta bezi, beslenme solüsyonları, ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme raporlarının çıkarılmasına yardımcı olduklarını ifade eden Halil Yürekli, “Süer Bey gibi birçok hastaya hizmet verdik, vermeye devam edeceğiz. Amacımız sadece tıbbi ihtiyaçlarını karşılamak değil hakları olan sosyal hayata kazandırılmaları ve uygun yaşam koşullarına ulaşabilmeleridir.Ayrıca hastalarımızdan ağız ve diş sağlığı gibi özel hizmete ihtiyacı olanlar tespit edilerek Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimize bildirilerek tedavi edilmesi sağlanmaktadır” dedi.

135879.jpg