O gece bebekler bile öldürüldü. 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecenin sabahında köyün her yerinde, 63'ü çocuk, 103'ü kadın, tam 613 kişinin cansız bedenleri vardı.

Bir gecede yok olan köy

Azerbaycan halkı, Yukarı Karabağ'daki Hocalı'da 26 Şubat 1992'de Ermeniler tarafından yapılan katliamın kurbanlarını bugün bir kez daha andı.

Ancak olayın üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen konuyla ilgili üzerine büyük sorumluluklar düşen Birleşmis Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar henüz gerekeni yapmadı.

Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında başkent Bakü'nün Hatai semtindeki “Ana Çığlığı” anıtı önünde de bir tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı ve anıta çelenk koydu.

Aliyev'in tören yerinden ayrılmasından sonra Bakanlar, üst düzey yöneticiler, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş anıta gelerek gül ve karanfil bıraktı. Katliamda hayatını kaybedenlerin anısına ülke genelinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Hocalı olaylarının 17 yıl önce insan haklarının geliştiği bir dönemde olduğunu belirterek, “Bu, insanlığa karşı yapılan bir cinayettir. Allah bize bir daha bu günleri yaşatmasın” dedi. Hulusi Kılıç, gazetecilere açıklamasında, “Tabii ki üzgünüz. 17 yıl önce Hocalı'da yaşanan facia hepimizin büyük derdidir. Başımız sağ olsun” diye konuştu.

KATLİAM

Azerbaycan kaynaklarına göre, Yukarı Karabağ'da Hankendi'ne komşu Hocalı, bölgede konuşlanmış Rus güçlerinin de işbirliği yaptığı Ermeni silahlı güçlerince 25 Şubat 1992'de kuşatıldı.

Çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişi, kuşatmacı askeri güçlerin uzun süreli bombardımanına tutuldu. Büyük bölümü alevler içinde kalan yerleşim birimindeki halk, işgal güçleri tarafından açık olduğu bildirilen tek yönden Ağdam'a gitmek için şehri terk etti. Ancak kısa bir süre sonra bu yolun da açık olmadığı ve pusu kurulduğu anlaşıldı. 25 Şubat'ı, 26 Şubat'a bağlayan gece ise Hocalı'da tam bir katliam yapıldı.

10 bin nüfuslu Hocalı"da olaylar sırasında yaklaşık 3 bin Azeri bulunduğu belirtiliyor. Saldırıda ölenler hakkında verilen resmi rakam 613 kişi olmakla birlikte, katledilen toplam Azeri sayısını 1.300 olarak gösteren belgeler de var. Saldırılar sırasında Hocalı"da yaşayan Ahıska Türklerinin de evlerinde yakılarak öldürüldükleri söyleniyor.

BM'NİN 822 SAYILI KARARI UYGULANMIYOR

Ermenilerin Mayıs 1992"de Nahçıvan"a saldırmalarından sonra Türkiye 1921 Kars Anlaşması çerçevesinde bölgeyi korumak için askeri müdahalede bulunabileceğini açıklamıştı. Uluslararası toplum, ancak Ermenilerin nüfusu 60 binden fazla olan Kelbecer"e saldırmasıyla harekete geçti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 822 sayılı kararı ile Ermeni kuvvetlerinin işgal altındaki topraklardan çekilmesini istedi, ancak bu sonuç vermedi. Kararın ardından AGİT bünyesinde arabuluculuk çalışmaları başlatıldı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı erj Sarkisyan'ın da Hocalı katliamınında rol aldığı belirtiliyor.

HÜRRİYET