Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının yargı eliyle darbegirişimi olduğunu Adalet org sitesindekiyazılarıyla ve TV’de canlı yayında anlatmıştı.Önce Edirne’ye sürülen Savcı Demir şimdi de beraat ettiği bir davandan dolayı uyarı aldı. 

Birileri Savcı Demir’e gözdağı mıveriyor?

Kamuoyunun son açıklamaları ile yakından tanıdığı Savcı Demir, TV Net yayınında  yargı ve emniyet içindeki cunta yapılanmasını anlatarak, Türkiye ile AK Parti hükümetine kurulan tuzakları anlatmıştı. Savcı Demir’inparalel yapılanmaya yönelik bu çıkışları, bir soruşturmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu sehven ifadeye çağırması olayıyla da birleştirilerek kendisine yönelik sürgün ve ceza kampanyasına dönüştürüldü.

Savcı Mehmet Demir’e HSYK’dan ceza

Savcı Demir’in 28 Eylül 2009’da bir müfettişin hakkında düzenlediği hal kağıdı aleyhinde idare mahkemesine açtığı iptal davası dilekçesindeki ibarelerinin müfettişe hakaret gerekçesiyle hakkında ceza davası açıldı. Hakaret nedeniyle davadan 17 Ocak 2014’te beraat etmesine karşın, Savcı Demir yine cezadan kurtulamadı. HSYK 2. Dairesi, 14 Mayıs’ta disiplin dosyasını ele alarak Savcı Demir’e uyarı cezası verilmesine karar verdi.

Darbenin kodlarını anlatmıştı

17 ve 25 Aralık AK Parti hükümetine yönelik “Paralel yapılanmanın darbe girişimi"ne karşı, Adalet.Org adlı sitede yazan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, yargı darbesi olarak tanımladığı girişimin kodlarını vererek "HSYK’nın darbeden değil hukuktan yana olmasını istemiş, hakim ve savcıların da paralel yapılanmanın girişimine katılmaması" yönünde uyarılarda bulunmuştu.

Sürpriz bir şekilde Edirne’ye atandı

17 Aralık’a karşı çıkması ve Kılıçdaroğlu soruşturması nedeniyle Savcı Demir, geçici görevlendirmeyle İstanbul Adliyesi’nden Edirne Adliyesi’ne gönderildi. Savcı Demir’e HSYK’nın 2. ve 3. Dairesi’nden ardı ardına inceleme ve cezalar geldiği öğrenildi.

Savcı Demir'in yakın çevresine, “HSYK 2. ve 3. Daire’de bulunan paralel yapı bana saldırmaya başladı. Beni korkutmak, yıldırmak ve sindirmek için her şeyi yapmayabaşladılar” dediği öğrenildi.

Ekrandaki açıklamaları inceleniyor

Savcı Demir’in 17 Aralık operasyonları sonrası ekrana çıkıp, HSYK ve yargının diğer kademelerindeki paralel yapılanmaya ilişkin açıklamalarının yer aldığı program nedeniyle de inceleme başlatıldı.

HSYK 3. Dairesi’nin  16 Mayıs 2014’te TV Net’e bir yazı göndererek, “Ne maksatla Savcı Demir programa katıldı” diye sorduğu ortaya çıktı.