Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen basın toplantısında, fuarın, okuyucuyla yazarları buluşturmasının yanı sıra Türkiye'deki yayıncılığın genel görünümünü ortaya koyması açısından da önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'de geçen yıl kitap okuma oranlarının yükseldiğini, kişi başına ortalama 5,6 kitap okunduğunu belirten Celal, kitap üretiminin yüzde 15, basılan kitap çeşidinin de yüzde 9,8 artış gösterdiğini kaydetti.

Celal, bu rakamların yansımalarının fuarda görüleceğini, fuar kapsamında ''2010 yılında Türkiye'de gazeteci olmak'' konulu söyleşi yapılacağını belirtti.

Kitap satışlarındaki artışın sebebinin, yazarlarının yargılanmasıyla ilgili olup olmadığına ilişkin soruya karşılık Celal, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'nın kitabının bir milyondan fazla satıldığını ancak kitap satışının yargı sürecinden önce de iyi olduğunu söyledi.

Özellikle tarih kitaplarının satışında artış yaşandığını belirten Celal, ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisinin, yükselişte önemli payı olduğunu, ''Aşk-ı Memnu'' ve ''Yaprak Dökümü'' dizilerinin roman satışlarını artırdığını kaydetti.

TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, bu yıl kitap fuarına katılımın bir önceki yıla göre yüzde 30-35 arttığını, 340 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun fuardaki yerini alacağını söyledi.

Öder, fuarın onur konuğunun Refik Durbaş olduğunu bildirdi.

Fuarda, Murathan Mungan, Can Dündar, Yılmaz Özdil, Gülten Dayıoğlu, İlber Ortaylı, Zeynep Oral, Oya Baydar, Altan Öymen, Ahmet Telli ve Yekta Kopan'ın imza günleri yapılacak.

16. İzmir Kitap Fuarı 23 Nisan'a kadar 11.00-20.00, son gün olan 24 Nisan'da ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

A.A