GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’de iç piyasaya arz edilen sebze meyvenin yüzde 25’inin çöpe gittiğini, bunun parasal karşılığının ise 15-16 milyar TL’ye tekabül ettiğini, geriye kalan yüzde 30’un kayıtlı, yüzde 70’inin de kayıt dışı olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek Hal Kanunu’nun hem üreticiyi, hem tüketiciyi koruyan, hem de kayıt dışılığı önlemek kaydıyla ekonomik ve kamusal kaybı ortadan kaldırmayı hedefleyen önemli bir kanun olduğunu vurguladı.

57 milyar liralık alan

Türkiye Perakendeciler Federasyonu tarafından düzenlenen Kartepe Perakende Zirvesi’nde konuşan Bakan Yazıcı, kamuoyunda “Hal Kanunu” olarak bilinen düzenlemeyi anlattı. Bakan Yazıcı, 13 gün sonra yeni bir kanunun yürürlüğe gireceğini belirterek, “5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Türkiye’de 2010 verilerine göre 26 milyon ton sebze, 16 milyon 200 bin ton meyve üretimi var. Bunun toplamı 42 milyon 600 bin ton. Parasal değeri 57 milyar TL’dir. Bu üretimin yüzde 5’inin ihraç ediliyor. Yüzde 95’i iç piyasaya arz ediliyor. Yüzde 95’in yüzde 25’i çöpe gidiyor. Niçin çöpe gidiyor? Sevkıyat, ambalaj yanlışlığı. Bu yüzde 25’in parasal karşılığı 15-16 milyar TL’ye tekabül ediyor. Geriye kalanın yüzde 30’u kayıtlı, toptancı hallerinden geçiyor, yüzde 70’i kayıt dışı” diye konuştu.

Kanun hareket getirecek 

Kanunun bu alanda yeni bir hareketlilik yaşatacağını belirten Yazıcı, şöyle konuştu: “Bununla ilgili hazırlık çalışmalarını bitirmek üzereyiz. Hal kayıt sistemi belediyeler ve valiliklerle birlikte uygulanacak. Toptancı halinde satışı yapılanlardan yüzde 1, hal dışında ise yüzde 2 rüsum alınacak. Ürünler üzerinde ‘ürün kimliği’ denilen bir kimlik bulunacak.” 

Ciro 187 milyar dolar çalışan 600 bin oldu

TÜİK verilerine göre perakende sektörün 2010 yılı cirosunun 187 milyar dolar olduğunu belirten Hayati Yazıcı, “Bu rakamın 2014 yılında 250 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Son 5 yılda perakende sektöründeki ciro artışı yüzde 54’tür” dedi. Türkiye’de 2002’de 60 olan alışveriş merkezi sayısının şu anda 298 olduğunu, rakamın 2013 yılında 360’a ulaşmasının öngörüldüğünü ifade eden Yazıcı, organize perakende sektörünün çalışan sayısının 2011’de 600 bin kişiye ulaştığını, 5 yılda yüzde 100’ün üzerindeki artışın uzun vadeli istihdam politikasını da yansıttığını vurguladı.

Etteki KDV indirimi bize de yansımalı

TÜRKİYE Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, toptan etteki KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirildiğini hatırlatarak, “Maalesef toptandaki indirim perakendeye yansımadı. Perakendede çıkış fiyatı hâlâ yüzde 8. Toptan ette KDV’nin indirilmesi olumlu bir adım. Ancak perakendeye de yansıması lazım. Temel gıda maddeleri olan sebze, meyve, bakliyat ve süt ürünlerinde de KDV’nin gözden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu. Bunun üzerine Bakan Hayati Yazıcı, “Notlarımı aldım. Bunu görüşeceğiz” dedi.
hürriyet